Koridori

U ovonedeljnom izdanju emisije o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" govorimo o otvaranju za saobraćaj novoizgrađenog auto-puta od Obrenovca do Ljiga koji nosi naziv "Miloš Veliki".

Auto-put
Auto-put "Miloš Veliki"

Spajanjem dela auto-puta od Obrenovca do Ljiga sa postojećim Ljig-Preljina, vozači mogu da koriste 103 kilometra auto-puta u punom profilu. Od Obrenovca do Preljine putnici će stizati sat vremena brže nego ranije, čime je putovanje ka zapadnim delovima Srbije, crnogorskom primorju i istočnoj Bosni značajno olakšano. Pored uštede vremena, otvaranje ove deonice je posebno značajno i za bezbednost saobraćaja u ovom regionu pošto će vozači moći da zaobiđu Ibarsku magistralu koja je među najvećim crnim tačkama, kada je reč o saobraćaju u Srbiji.

Auto-put
Auto-put "Miloš Veliki"

Auto-put "Miloš Veliki" za saobraćaj je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio da će država u nardne četiri godine uložiti gotovo milijardu evra u obnovu i izgradnju 5.000 km regionalnih i lokalnih puteva u Srbiji, a najavio je i izgradnju Šumadijskog auto-puta.

Predsednik Vučić obilazi auto-put
Predsednik Vučić obilazi auto-put "Miloš Veliki"

Vodimo vas i na trenutno najveće železničko gradilište u našoj zemlji, ali i u Evropi koje je nedavno obišao predsednik Aleksandar Vučić. Reč je o radovima na izgradnji vijadukta i tunela Čortanovci na železničkoj deonici Stara Pazova - Novi Sad, u okviru izgradnje prve pruge za velike brzine na ovim prostorima, između Beograda i Budimpešte. Vijadukt kod Čortanovaca biće, kako je rekao predsednik Vučić, simbol sveukupnog napretka Srbije ali i svojevrsni podstrek za nastavak radova i na drugim velikim saobraćajnim infrastrukturnim projektima u zemlji.

Vijadukt Čortanovci
Vijadukt Čortanovci

Godina 2019. je ključna i možda najvažnija za razvoj infrastrukture u poslednjih 70 godina. Pored realizacije projekata u drumskom i železničkom saobraćaju, Vlada Srbije i resorno ministarstvo veliku pažnju posvećuju unapređivanju vodnog saobraćaja. Značajan deo ovonedeljne emisije zato posvećujemo vodnom transportu. Proteklih godina nisu na najbolji način iskorišćeni preduslovi koje naša zemlja ima - odličan geografski položaj i 558 kilometara dug tok Dunava kroz Srbiju. Kako bi se unapredio vodni saobraćaj u Srbiji započela je realizacija projekta razvoja plovnih puteva. Reč je o projektima koji bi Srbiju do 2021. trebalo da vrate među tri vodeće evropske zemlje po pitanju rečnog transporta.

Vodni saobraćaj
Vodni saobraćaj

Urednik emisije: Goran Maslar

Goran Maslar, urednik emisije
Goran Maslar, urednik emisije "Koridori"

broj komentara 0 pošalji komentar