Oko magazin: Slušaonica vlasti i opozicije

Politički događaj leta: sastanci na Fakultetu političkih nauka

Jedan od političkih događaja leta jeste dijalog predstavnika vlasti i opozicije i to ne u Skupštini nego na Fakultetu političkih nauka. Sastanci u organizaciji FPN-a i Fonda za otvoreno društvo bili su zatvorenog tipa; sa prvog smo saznali malo, da bi sa drugog ipak dobili malo više informacija. Šta će da bude na trećem? Zašto su razgovori važni, šta mogu da promene i šta su donela ranija slična iskustva?

Iako je Nikola Mirotić potpisao peticiju protiv otimanja hramova srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, iako se Nikola Vučević nedavno fotografisao pored Crkve na Rumiji još nijedan Srbin iz Crne Gore nije zaigrao za reprezentaciju Srbije u košarci. Iako su mnogi mislili da će prvi da bude Saša Pavlović ili možda Nikola Peković po svemu sudeći prvi će da bude mladi Andrija Vuković. Međutim, košarkaški savez Crne Gore ne dozvoljava mu da igra za Srbiju. Da li je njegov sin Andrija metafora za položaj Srba u Crnoj Gori za Oko magazin je govorio Vladimir Vuković.

Gorislav Papić
Gorislav Papić

Prošlo je 24 godine do kako su Lika, Kordun, Banija i Severna Dalmacija ispražnjeni od ljudi. Hrvatska vojska je tog avgusta 1995. ušla u Knin a ka Srbiji i Republici Srpskoj, u najdužoj koloni proteranih posle Drugog svetskog rata krenulo je 220 hiljada ljudi. Ekipa RTS-a i ovog avgusta bila je u severnoj Dalmaciji gde je snimala slavlje Hrvata i tugu Srba.

U Oko magazinu pogledate i sećanje na Gordana Mihića.

Urednik emisije: Gorislav Papić 

broj komentara 0 pošalji komentar