Na veslu priča: Slavko Stamenić (IN MEMORIAM)

Povodom smrti književnika Slavka Stamenića (1961 - 2019) emitujemo njegovu „Na veslu priča" po naslovom „Šetač u poseti", na RTS Svet

Slavko Stamenić, rođen 1961. godine u Kraljevu, filolog i autor romana, pripovedaka, drama, eseja, preminuo je u Drenu kod Obrenovca, u 58. godini života. Bio je vrsni pripovedač razuđenog tematskog raspona, u kojima se, na tragu Andrića i Kiša, bavio sudbinama osobenih pojedinaca u vrlo različitim istorijskim epohama, zatim likovima iz biblijskog i hrišćanskog predanja, ali i savremenim gubitnicima jugoslovenske tranzicije. Negovao je poetski zgusnut stil, ali i naročiti smisao za sadržaje izvan opšteg zanimanja, potrebu za otkrivanjem novih, neobrađenih tematskih polja.

Osim jezika uvek saobraženog pripovednoj situaciji, Mihajlo Pantić je istakao "upečatljivost, umetnički dočaranu plastičnost Stamenićevih antiheroja". Objavio je knjige priča "Sanktus", "Telo u crkvi", "Tri sekunde drugoga sveta", "Čovjek i čovječica i Gospod Bog", "Podari mi lepu smrt", kao i kratke romane "Svita", "Smešenija" i "Lipo mi je kad je tebi lepo". Bio je i zapaženi kritičar, priređivač izbora iz savremene srpske poezije ("Beskrajna moć govora"), iz poezije Brane Cvetkovića, Desanke Maksimović i Draginje Urošević. Autor je nekoliko udžbenika za osnovnu školu.

O svojoj priči na veslu Stamenić je u vreme snimanja izjavio: „Nikad na reku ne idem bez poezije. Jer ona to jeste. Svako mreškanje, talas, riba koja se praćaka, drvo koje baca hlad, strma obala, ptica u letu... Volim da hodam pored reke, da razmenim lepu reč sa onima koji su, kao ja, na reku izbegli baš u taj čas. Neverovatno je koliko se ljudi bolje razumeju na vodi. Opet, strašno je koliko mi ne umemo da razumemo vodu, šta smo sve spremni da uradimo prirodi. Kao da joj ne pripadamo."

Reditelj i producent Rastko Šejić

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar