Afrika i Srbija na vezi - Fudbalska priča Afrike

Najnovije iz serijala emisija "Afrika i Srbija na vezi" je dokumentarna priča o jedinom belom fudbalskom treneru koji se, na čitavom afričkom kontinentu, zadržao kontinuirano punih devetnaest godina. Srbin, poreklim iz Prokuplja, Milutin Mića Sredojević, radio je u 42 od 45 afričkih zemalja, i rezultatima obeležio, ovaj, drugi po veličini kontinent na svetu.

Serijal "Afrika i Srbija na vezi", nakon pet realizovanih emisija iz Južnoafričke republike i Bocvane, nastavlja se, opet ekskluzivnom pričom iz Johanesburga.

Milutin Mića Sredojević, prava je fudbalska priča Crnog kontinenta.

Radio je kao trener i selektor nacionalnih timova, trenirajući fudbalere od Maroka do Lesota i od Egipta do Južnoafričke republike.

"Kouč Mićo" ili "Mićo kouč" (trener Mićo) kako Sredojevića oslovljava cela Afrika, čovek je koji poznaje i održava kontakte sa svim predsednicima i premijerima zemalja u kojima je radio.

Veliki je patrioita i pravoslavac, i neko ko na najbolji način lobira za Kosovo i Srbiju, koju jednako iskreno i ispravno predstavlja Africi i svetu.

Osim klupskih uspeha, Ser Đođi, kako ga zovu u Ugandi, je vodio i neke afričke reprezentacije, a nacionalni tim Ugande je posle 39 godina odveo na Nacionalni kup Afrike. U Ugandi se te godine, posle bezmalo četiri decenije, ponovo čula nacionalna himna, na radost milionske nacije.

Kada je imao najbolje rezultate u Srbiji i stao na mesto selektora, desila se Afrika. Srbija nije umela da ga sačuva i pruži mu veću šansu, a talentovani Sredojević je znao koliko može od sebe da da za kvalitetan fudbal.

Ponekad talentovane i uspešne, nepravda, pravedno odvede na neki bolji put.

Milutin Sredojević veruje, da će, kao i Afrika i Srbija jednom prepoznati potencijal srpske sportske dijaspore, te da će se i njemu ostvariti želja, da sa tolikim iskustvom pomogne i doprinese srpskom fudbalu.

Akteri emisije "Afrika i Srbija na vezi - fudbalska priča Afrike", su i višedecenijski prijatelji Miće Sredojevića, sportski novinar Miša Stojanović, poznavalac afričkog fudbala i Miroslav Majk Milošević, Srbin koji u Africi živi skoro 40 godina, direktor turističko poslovnog kompleksa "Montekazino" u Joganesburgu. Obojica za trenera Sredojevića kažu da je "Kouč Mićo" fudbalski Tito u Africi.

Autor serijala "Afrika i Srbija na vezi" i emisije "Fudbalska priča Afrike" je Jelena Đorđević Popović, snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić i reditelj Ernestina Gligorijević. 

broj komentara 0 pošalji komentar