Kvadratura kruga: Budimir Davidović, junak Velikog rata

Jedan od najvećih junaka iz Prvog svetskog rata Budimir Davidović nepravedno je skrajnut i zaboravljen u vreme obeležavanja stogodišnjice Velikog rata.

Kvadratura kruga vas podseća na tog junaka koji se, posle šest godina ratovanja, vratio u svoje rodno Dragačevo bez desne šake, sa 70 rana i sedam odlikovanja.

Posle Prvog svetskog rata Davidović je jedva sastavljao kraj sa krajem, a za vreme Drugog svetskog rata molio je tadašnje vlasti da mu pomognu da ne umre od gladi.

U Leksikonu Čačana, Budimir se nalazi među pet najznačajnih ličnosti toga kraja, uz vojvodu Stepu Stepanovića, majora Dragutina Gavrilovića, Đorđa Mihailovića i pesnika Vladislava Petkovića Disa.

Druga priča u novom izdanju Kvadrature kruga govori o najstarijem živom profesoru Beogradskog univerziteta Jovanki Živojinov koja je ušla u stotu godinu. Jovanka je posle Drugog svetskog rata bila prva žena student na Prirodno-matematičkom fakultetu, a godinama je bila jedina žena profesor na Mašinskom fakultetu. Iza profesorke Živojinov je preko sto naučnih radova i članstvo u mnogim evropskim društvima fizičara, kao i u Njujorškoj akademiji nauka. Ceo svoj život Jovanka je posvetila nauci i studentima koji su je, s razlogom, zvali studentskom majkom.

broj komentara 0 pošalji komentar