Srbija na vezi

Sretenje među Srbima u regionu

Kako u zemlji, tako u regionu i dijaspori, obeležen je Dan državnosti Republike Srbije.

Tim povodom dodeljena su i Sretenjska odlikovanja, a među nagrađenima je i izraelski istoričar, borac za istinu Gideon Grajf, istraživač zločina počinjenih nad Jevrejima, Srbima i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata. Najnovija istraživanja objavio je u knjizi "Jasenovac, Aušvic Balkana", koja je izazvala veliku pažnju javnosti. Nedavno je izabran za vodećeg člana međunarodne Komisije za istinu o stradanju svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine, koju je imenovala Vlada Republike Srpske. Profesor Grajf je dao ekskluzivni intervju za našu emisiju. Sa njim je razgovarao Miroslav Karlica, a večeras ćete videti prvi deo razvgovora.

Sećanje na Prvi srpski ustanak (Orašac, 1804.) i prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav (Kragujevac, 1835.), za Srbe u Crnoj Gori bio je povod i za otvaranje novih prostorija u Srpskom kulturnom informativnom centru, odnosno u "Srpskoj kući" u Podgorici. Izveštaj sa ovog događaja pripremile su kolege iz Srpske RTV Crne Gore.

Za Srbe u Rumuniji, ovogodišnje Sretenje donelo je još jedno povezivanje-most koji ih spaja sa Srbijom svetleo je u bojama srpske zastave. Opširnije o svemu tome saznaćete u prilogu našeg saradnika iz Temišvara Nikole Lakića.

U galeriji Kulturno dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj ovorena je izložba "Ikone na papiru-čuda Hristova", likovnog umetnika i đakona Srđana Radojkovića. O njihovoj lepoti i spšecifičnosti, govori sam autor, a prilog je pripremila Diana Đurić Kondić, urednica RTV Varoš iz Budimpešte.

O životu Srba u Hrvatskoj, pre svega u Zagrebu, za našu emisiju govori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Sa njim je razgovarao Simo Budimir.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar