Medijska mreža srpske dijaspore: Srpska razglednica iz Amerike

U novom izdanju emisije Srpska Razglednica iz Amerike videćemo kako je protekla Svetosavska proslava u crkvi Sveti Stevan Dečanski na Lelandu u Čikagu, koja je održana u nedelju. Posle liturgije, obred rezanja slavskog kolača obavio je starešina hrama, Otac Aleksandar Petrović, uz prisustvo mališana, članova hora i domaćina slave. Crkveni hor otpevao je Svetosavsku himnu. Društvena sala je bila puna, i pored temperature od minus deset napolju i velikog snega.

Na programu je bilo reči o istoriji Svetog Save, deca su recitovala pesme, a nastupila je ovdašnja folklorna grupa "Avala"  kao i specijalni gost guslar Ivan Bulić.

O značaju Svetosavske proslave, u emisiji  govore otac Aleksandar Petrović, predsednik crkvenoškolske opštine Petar Gatarić i njegova supruga Gogi Mihajlović Gatarić koja je aktivna u Kolu Srpskih Sestara. Oboje mnogo pomažu u crkvi iako su zauzeti poslovima i obavezama oko šestoro dece. Oni su rođeni u Čikagu, ali vode računa da njihova deca što bolje igraju folklor i govore srpski, a ovog leta planiraju da posete Srbiju.
 

 
 

Razgovaramo sa domaćinima slave, a svoje utiske prenosi i nekoliko drugih posetilaca, od momka koji je u Čikagu samo nekoliko meseci, do redovnog člana parohije koji tu dolazi već 22 godine.
 


Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić.
broj komentara 0 pošalji komentar