Akademija povodom 800 godina samostalnosti SPC i 600 godina od rođenja grofice Katarine Kantakuzine Branković

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska Crkvena opština u Mariboru u saradnji sa Rosa produkcijom iz Maribora,(i uz podršku Ambasade Republike Srbije) organizuje Akademiju povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne Crkve i 600 godina od rođenja grofice Katarine Kantakuzine Branković, prve pravoslavke u Sloveniji. Akademija će se održati 26. januara 2019. u 20 časova, u Slovenskom narodnom pozorištu u Mariboru.

Počasni pokrovitelji Akademije su predsednici Slovenije i Srbije, gospoda Borut Pahor i Alaksandar Vučić. Svečani govornik je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije, po čijem blagoslovu se Akademija i održava.

Sagledavši značaj događaja, TV Slovenije, Radio TV Srbije i Radio Maribor prenosiće Akademiju. Pored njih, medijski pokrovitelj je i TV Hram, zvanična TV stanica Srpske pavoslavne Crkve, koji će pripremiti prigodnu emisiju o ovom događaju.

Akademija bi se bazirala na istorijatu pravoslavne Crkve u Sloveniji. Njena istorija počinje 1434. godine, kada se srpska princeza Katarina Kantakuzina Branković udala za Urliha Drugog, poslednjeg celjskog grofa. Sa sobom je dovela oko 200 pravoslavnih porodica i nekoliko sveštenika. Pored toga, značajno je istaći 500-godišnje postojanje srpske zajednice u Beloj Krajini (tzv. Uskoci), kao i tragediju Drugog svetskog rata, kada su porušeni novopodignuti hramovi u Mariboru i Celju, a slovenački živalj bio iseljen u Srbiju i Bosnu.

Nadamo se da će jedan ovakav projekat dati dodatni podstrek za međusobno zbližavanje dva bratska naroda, slovenačkog i srpskog. Bitno je istaći i to da je ovo prvi put od 1991. da srpska zajednica plasira neki kulturni sadržaj na obe nacionalne televizije.

Akademija je nastala po ideji oca Milana Jovanovića i gospođe Svetlane Dramlić, koja potpisuje i pozorišnu i TV režiju, projekciju i montažu. Scenario je napisala gospođa Ivana Dimić, dobitnica prestižne NIN-ove nagrade i ugledna scenaristkinja iz Beograda. Kreativni tim čine: otac Nenad Ilić i Svetlana Dramlić, kao koscenaristi, čuveni Zoran Simjanović, kao muzički saradnik; g. Đorđe Makarević, baletski koreograf i g. Goran Balaban - 3D maping.

Učesnici Akademije su: Vojin Ćetković, Milada Kalezić, Anastasija-Vesna Ilić, Ansambl Renesans, balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpski vizantijski hor Mojsije Petrović iz Beograda, hor Hugo Volf iz Maribora, horovi mariborskih osnovnih i srednjih škola, Akademska folklorna grupa Študent (AFSŠ) i SKD iz Maribora, Karmina Slovenika, Pevačka grupa pri Crkvenoj opštini u Mariboru, prof. Goran Đurić i drugi.

broj komentara 0 pošalji komentar