Magazin Srbije na vezi

Putem Svetosavlja

U prvoj emisiji Magazina Srbija na vezi u novoj, 2019. godini,ići ćemo  u susret Danima Svetosavlja , manifestaciji koju nizom kulturnih događaja obeležavaju Srbi širom sveta, negujući i čuvajuci tradiciju i kulturu naseg naroda u zemljama u kojima žive i rade.
 
Savez Srba francuske, i ove godine, 15 put po redu, organizuje "Dane Svetosavlja-Put Svetosavlja,čiji je cilj očuvanje tradicije i kulture Srba , i približavanje kulturnih vrednosti Francuske i Srbije. Svetosavski bal bice održan 27. januara u gradu svetlosti, Parizu. Gost emisije, Prof. Petar Gojković, koji će sa Balskim orkestrom kojim upravlja , otvoriti manifestaciju na brodu koji plovi Senom.

Jedna od učesnica ove manifestacije u Parizu, solista Vesna Dimić, nastupiće u našem studiju uz pratnju Milana Ilića na violini i Dušana Radoičića na klaviru.

Najstarija organizacija koja vodi računa o srpskom narodu u inostranstvu, još od 1949. godine, je Matica iseljenika i Srba u regionu koju danas predvodi Miodrag Jakšić. U emisiji će se osvrnuti na dobitnike književne nagrade Rastko Petrović koja je nedavno 30 put po
redu dodeljena piscima iz dijaspore, kao ina  planove u ovoj godini.

Gošće emisije su i pesnikinja Jasmina Veselinović i pijanistkinja Ana Stefanović, koja  stihove ove pesnikinje prilagodjava svojim živim solo nastupima. Pre nego što se predstave publici u Matici iseljenika i Srba u regionu, nastupiće u našem studiju.

Muzički gosti emisije, Ljuba Manasijević i operska diva Zorica Belić, pred koncert u Beogradu, nastupaju u našem studiju.

Urednik emisije Suzana Gvozdenović Puzović

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar