Medijska mreža srpske dijaspore: Spona

Snimanje božićne emisije SPONA, urednice Vere Marjanović, započeto je u Beču na dan kad se Božić slavi po Gregorijanskom kalendaru.

Naime, običaj je u Austriji da svi vlasnici firmi tokom decembra za svoje zaposlene organizuju božićne proslave, nezavisno od toga koje praznike privatno slave. Tog običaja se pridržava i Aleksa Andrić, Srbin iz Republike Srpske, vlasnik čuvene bečke mesare. 

Kako je istakao, kao uspešno integrisani privrednik, on poštuje običaje zemlje domaćina, pa se uz dobru narodnu pesmu i posluženje razveseli sa saradnicima i prijateljima, dok sa porodicom u svom domu slavi Božić po tradicionalnim srpskim običajima, čemu je naučio i svoju decu.

Tim SPONA je Badnje veče proveo u hramu Prenosa moštiju Sv.oca Nikolaja u Tulnu, gde se verni narod okupio i iz okolnih mesta. Nakon bogosluženja i paljenja badnjaka, brojni mališani su radosnim pijukanjem pokazali radost zbog dolazećeg Božića, dok su odrasli čestitali praznik, nazdravljajući kuvanom rakijom i vinom. Govoreći o svojoj parohiji, jerej Veljko Savić je naglasio da mu je posebno važno da se pažnja u što većoj meri pokloni najmlađima, o čemu svedoči i dečji hor koji je za pevnicom učestvovao na bogosluženju.

Iako u Austriji nemaju ognjište u kojem će ga paliti, Nenad Zarić i njegovi sinovi Nikola i Nemanja su na Badnje jutro posekli badnjak, uz običaje naučene u rodnom kraju. Zarići sve naše praznike, pa i Božić, proslavljaju onako kako su to činile prethodne generacije njihove familije. Nikola, čuveni umetnik na harmonici, bio je položajnik u domu svog oca, a s ponosom ističe da to što je rođen u Austriji ne umanjuje njegovu ljubav prema svemu što predstavlja tradiciju našeg naroda. Putujući po svetu i nastupajući sa umetnicima iz drugih zemalja, on ponosno govori o svom poreklu, a kroz svoje autorske kompozicije, Nikola Zarić maestralno provlači motive srpske etno muzike.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar