Srbija na vezi

"Znaš li odakle si sine..." Srećna (i srpska) Nova godina!

Uz pesmu "Ovo je Srbija" otvaramo prvo ovogodišnje izdanje emisije "Srbija na vezi". Dobro nam došli! Naši muzički gosti biće harmonikaš i članice pevačke grupe "Ogrlica od bisera".

Novu godinu po Julijanskom kalendaru slave i drugi pravoslavni narodi, ali vremenom, mi smo joj dodali prefiks "srpska". Tako smo je neformalno obeležili da je i naša. Ali šta je sa zvaničnom zaštitom nematerijalnog kulturnog identiteta srpskog naroda? Šta je do sada urađeno po tom pitanju, gde su napravljeni propusti i kako se mogu ispraviti pre svega pri UNESKU, razgovaramo sa članom Zavičajnog udruženja "Vrlička Krajina", politikologom Milošem Meljancem. 

Kameno selo Uvjeća, kraj Trebinja u Hercegovini postalo je poznato po kadrovima iz filma Emira Kusturice. Zovu ga "biser u kamenu", u kome je vreme kao u većini hercegovačkih sela stiče se utisak, zaustavljeno. Pored prirodne lepote hercegovačkog krša i kamene arhitekture iz devetnaestog veka, živost mu daju malobrojni, po visprenosti poznati žitelji. Kolege iz RTRS nedavno su posetili Uvjeće.

Očuvanju tradicije Srba na prostoru Mađarske doprinose i kulturno umetnička društva. Među njima je i KUD "Opanke", koje vam predstavlja naša saradnica iz Budimpešte Diana Kondić Đurić.

U emisiji ćete saznati zbog koga i zbog čega je gradonačelnik Trsta odlučio da novogodišnju atmosferu u gradu zadrži do 15. januara.

I naravno, biće još muzike.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar