Kulturni dnevnik specijal - pozorište

Gost specijalnog izdanja posvećenog pozirištu je akademik Dušan Kovačević, jedan od najznačajnijih pisaca u istoriji srpske drame.

Godina koja je za nama je u pozorištima bila u znaku praizvedbi domaćih drama. Zanimljivo je da sve nove, izuzetne drame potpisuju žene. To su ostvarenja visokog umetničkog nivoa koji naše dramsko stvaralaštvo svrstava u sam vrh savremene evropske drame.

Prošla godina je u našim pozorištima bila u znaku domaćih pisaca, osim praizvedbi na scenama su se našla i nova tumačenja naših dramskih klasika.

Od malobrojnih stranih pisaca čija smo dela imali priliku da vidimo na našim scenama izdvojile su se samo dve predstave o kojima će ovde biti reči.

Događaj koji je obeležio pozorišni život u Srbiji bila je pobuna dela glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu i smena upravnika ove kuće.

Bitef nastavlja da bude radikaln, subverzivan i polemičan, kao i da ukazuje na turbulentne i uznemirujuće društvene fenomene savremenog sveta. Sterijino pozorje je i dalje najznačajniji festival domaćeg dramskog stvaralaštva. Beogradski festival igre i festivali "Bez prevoda" u Užicu i Dezire u Subotici su takođe na našoj mapi značajnih festivala.

Od događaja iz sveta u kojima su učestvovali i naši pozorišni umetnici izdvojili smo nekoliko najznačajnijih.

2018. je bila puna iznenađenja i vrednih ostvarenja, svih oblika i formi, na pozorišnim scenama širom sveta. Govorimo o predstavama koje od Brodveja do Vest Enda hvale i publika i kritičari.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti i kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica Olivera Milošević
Montažeri Nikola Manić i Branislav Bane Popović
Realizacija Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar