O, radosne vesti

Povodom Božića - najradosnijeg hrišćanskog praznika, Opšteobrazovna redakcija Kulturno-obrazovnog programa, realizovala je u Manastiru Sv. arhangela u Kovilju i u crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Beogradu dokumentarno-igranu božićnu emisiju.

Posredstvom tumačenja Vladike jegarskog Porfirija, gledaoci će dobiti duhovnu edukaciju i informaciju o značaju ovog praznika za hrišćanski svet i ljudski rod uopšte. Takođe, saznaće više o istorijskom kontekstu, odnosno događajima koji su prethodili rođenju Isusa Hrista, o suštini praznovanja drugog i trećeg dana Božića, koji su posvećeni Presvetoj Bogorodici i prvomučeniku arhiđakonu Stefanu.

Posebnu simboliku u praznovanju Božića imaju mnogi lepi običaji koji su u našem narodu posebno maštoviti i duboko ukorenjeni. Ovi običaji su naročito vezani za Badnji dan, Badnje veče i prvi dan Božića, a svojom simbolikom su istovremeno u divnoj zajednici sa duhovnošću i sa Crkvom, sa porukom o univerzalnim ljudskim vrednostima - ljubavi među bližnjima i među ljudima uopšte, milosrđu, praštanju.

Svečanoj atmosveri božićne emisije doprineće izuzetne interpretacije duhovnih pesama, koje izvodi solistkinja Ana Ristivojević u ambijentu manastira Sv. Ahangela u Kovilju. Stihove sa duhovnim temama u emisiji govori glumica Vjera Mujović.

Snimatelj je Vasko Vasović, snimatelj tona Slaviša Petrović, režija Lela Janić.

Autor emisije je Milica Bajić Đogo.

broj komentara 0 pošalji komentar