Sasvim prirodno - novogodišnji specijal

U Novogodišnjem serijalu emisije Sasvim prirodno, otputujte sa Jovanom Memedovićem u Grčku na ostrvo Krit.

Sigurno da prvo na šta pomislite su mora i plaže, čega tamo naravno ima u izobilju. Ono što verovatno ne poznajete tako dobro su brda i planine, sela i tradicija jednog naroda koji je po mnogo čemu sličan nama. Mi sa Krićanima delimo istu veru i skoro identičnu ratničku istoriju. I oni su se borili protiv Otomanskih osvajača i kao i mi pružali žilav otpor u Drugom svetskom ratu.

Kroz dva nastavka serijala videćete Krit kakav ne postoji u turističkim aranžmanima. Posetili smo planinska sela, upoznali meštane, svraćali u male kafanice pored puta, razgovarali sa stočarima, bili gosti u njihovim kućama, videli kako se prave tradicionalni instrumenti i kako se na njima svira, kako se prave Kritske čizme, kako se pravi sir, probali sve planinske specijalitete i čak bili pozvani na tradicionalnu kritsku svadbu koja ne može da prođe bez uživo muzike, sirtakija, obilja hrane i pića, razbijanja tanjira i naravno bez glasnog slavlja na sve dozvoljene i nedozvoljene načine.

Memedović: "Bio sam na Kritu a osećao sam se kao kod kuće. Oni su srdačni, gostoprimiljvi, veseli. Ali, ono što najviše cenim jeste njihovo poštovanje tradicije. Ovaj narod se ponosi svim onim što ih čini Krićanima. I tu je pouka za sve nas male narode, jer došlo je vreme da se opet borimo za opstanak, ali ne kroz ratove. Čuvanje tradicije, prenošenje sa kolena na koleno će osigurati budućnost."

broj komentara 0 pošalji komentar