Čitaj mi!

RTS Lab: Nauka iza ljubavi

Ako pogledamo dublje od romantizovane predstave o ljubavi, otkriva se i njena naučna osnova. Da li je priroda sve uredila ili ljubav ima i svoju društvenu stranu? Treba li ljubav raščlaniti i, pod naučnom lupom, analizirati. I pod nadležnost koje nauke bi potpala? Gost RTS Laba je sociolog Marko Škorić.

Hemijska definicija ljubavi nije naročito romantična - to je neravnoteža između singulatornih i regulatornih molekula u mozgu, a ljubav je svakako izvor najvećih senzacija, emocija i strasti koje su poznate čoveku.

Na zaljubljenost psiholozi gledaju kao na stanje opijenosti koja može da traje tri ili šest meseci do godinu dana, nakon čega se veza uglavnom prekida, ukoliko se nije transformisala u ljubav.

Iz antropološkog ugla ljubav ne predstavlja jedno osećanje ili jednu relaciju, već  integrativnu funkciju celokupnog čovekovog postojanja. Prilično rano u evoluciji čoveka ljubav je diferencirana na različite vidove, pri čemu je seksualna ljubav samo jedan od njih.

Kakva je veza između čokolade i ljubavi? Da li zaljubljen čovek u isto vreme i iracionalan? Šta podrazumeva ideja sociologije ljubavi?

Emisiju su pripremili Olga Slepčević, Dragana Simić i Vukašin Janjić.
Urednik emisije je Mirjana Nikolić.