Čitaj mi!

Kulturni centar

Među 16 profesionalnih pozorišta Srbije, Narodno pozorište Priština ima najdelikatniju ulogu i veliku misiju da u gerilskim uslovima stvara predstave i istovremeno vodi borbu za opstanak jedne veoma značajne institucije kulture na srpskom jeziku na prostoru Kosova i Metohije. Tim povodom gost Kulturnog centra je Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta Priština.

 

U fokusu emisije je predstojeći FEST. Ovogodišnji slogan i vizuelni identitet manifestacije inspirisan je legendarnim filmom "Amarkord" Federika Felinija, koji ove godine obeležava 50 godina od prvog prikazivanja.

U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba "Arhikultura" čuvenog arhitekte Borisa Podreke. U okviru Meseca nezavisne scene, u Bitef teatru je izvedena crnogorska predstava "Ifigenija", u režiji Zorana Rakočevića.

U Kulturnom centru govorimo o monografiji "Kosovo i Metohija stari putopisi" koju je priredila istoričar književnosti, prof. Ana Stišović Milovanović.

"Čitamo li Branka?" naziv je monografije prof. Nenada Nikolića, koju vam u narednim minutima predstavljamo, a koja je posvećena jednom od najvećih naših pesnika 19. veka, Branku Radičeviću.

U delu emisije posvećenom muzici govorimo o kontroverznom bendu Maneskin i njihovom novom albumu "Rush", i o Britpop-u, kulturnom pokretu i sociološkom fenomenu koji je nastao sredinom devedesetih godina 20.veka u Velikoj Britaniji, a koji se najviše odražavao u muzici mladih britanskih rok grupa.

Urednik: Svetlana Ilić
Montažer: Nikola Manić
Reditelj: Raško MIlatović