Čitaj mi!

Ekstremni individualizam Olge Jevrić

Stvaralačka pozicija vajarke, akademika Olge Jevrić, još je pedesetih godina 20. veka, označena terminom "ekstremni individualizam".

Tada je ona, u našoj sredini, otvorila put apstraktnom mišljenju u skulpturi. Olga Jevrić bila je prva žena, čiji je rad predstavljen u paviljonu Jugoslavije na Venecijanskom bijenalu, 1958. godine, ali je i prva žena vajar koja je u istoriji Srpske akademje nauka i umetnosti postala njen član. Njeno delo predstavlja istaknuti segment srpske, jugoslovenske, ali i evropske likovne baštine.

Povodom stogodišnjice od rođenja Olge Jevrić, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, krajem 2022. godine, priređena je izložba naslovljena "Kompozicija i struktura", koja je obuhvatala 200 dela, nastalih između 1943. i 2000. godine. Prvi put objedinjena, predstavljena su njena dva velika legata - dela koja baštini Kuća legata i skulpture manjih i srednjih formata koje se čuvaju u sklopu Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti. Takođe, obuhvaćeno je i nekoliko ostvarenja iz muzejskih i privatnih zbirki. Povodom ove izložbe veliki broj skulptura je restauriran.

Olga Jevrić je preminula 2014. godine. Posle njene smrti interesovanje za njeno stvaralaštvo ne jenjava. Priređene su samostalne izložbe u Institutu Henrija Mura u Lidsu i u Galeriji Pir u Londonu, a Galerija Tejt modern je za svoju kolekciju otkupila nekoliko njenih skulptura.

Uz inserte iz razgovora sa Olgom Jevrić, kog je urednica ove emisije vodila sa vajarkom 2001. godine, o njenom stvaralaštvu i ličnosti govore istoričari umetnosti dr Ana Ereš, prof. dr Ješa Denegri, Dina Pavić, i kustosi izložbe Žaklina Marković i Dejan Vučetić.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Montažer: Slobodan Bajkić
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]