Čitaj mi!

Naučna dostignuća

Naučni fenomeni ovonedeljna su tema "Studija znanja", sa fokusom na aktuelna istraživanja zemljine atmosfere, ljudskog tela, ali i naše zagonetne psihe.

Dešifrovanje ljudskog genoma početkom 21. veka dovelo je revolucionarnih promena i do razvoja nove naučne discipline genomike. Kakva nova saznanja nam je ona omogućila, govori nam molekularni biolog Goran Brajušković. Na važnost jonosfere ukazuje nam fizičarka Aleksandra Nina, dok nam Andrea Nikolić sa Hemijskog fakulteta objašnjava važnost zelene hemije za očuvanje naše planete.

Šta se smatra počecima hemioterapije, kako je došlo do otkrića rendgena i penicilina, kao i koji deo našeg tela možda otkriva vezu sa dinosaurusima, saznajemo u novinarskim prilozima.

O raznim tajnama mozga razgovaramo sa neurološkinjom Elkom Stefanovom, koja će nam dati savet kako da naš mozak zdravo stari, i psihološkinjom Anom Perović, sa kojom će biti više reči o narcisima. Bili mi narcisi ili ne, nema ko ne peva uz pesmu Psihomodo Popa - Ja volim samo sebe. U studiju će nam je izvesti Julijana Vincan i Alen Marković, koji će nam pevati i o uspavanom satelitu. A o tome šta ima novo u arheologiji, nauci koja se bavi starinama, govori nam Maja Miljević Đajić.

Ove nedelje, u petak od 17č na našem Instagram profilu Studio znanja, postavljamo jedno malo glasanje. Tražimo odgovor na pitanje: Da li biste mogli bez interneta mesec dana? Rezultate glasanja objavićemo u sledećoj emisiji.

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]