Čitaj mi!

Rokenrol

Budući da su se ove, i prethodnih godina, obeležavale godišnjice bednova i kultnih albuma, u Studiju znanja se ove nedelje govori o rokenrolu koji je neizostavan deo stasavanja čitavih generacija. Na koje sve načine nam je on danas važan, i šta nam govori o podneblju na kom živimo, saznajemo uz pomoć naših odabranih gostiju.

Priču o tome kako nas je gradio rokenrol, počinjemo sa novinarom i piscem Ivanom Ivačkovićom koji će nam govoriti o tome kako je išlo "prohodavanje" rokenrola posle Drugog svetskog rata, a otkriće nam i ko su bili pioniri rokenrola. Istoričar Aleksandar Raković nam otkriva kako je došlo do transformacije rokenrola od subverzivnog muzičkog pokreta do važnog dela naše kulture, društvenog identiteta i predmeta naučnih istraživanja.

U kreiranju imidža rok zvezda, u velikoj meri je pomogla fotografija. O tome nam govori Blagoja Borislav Pešić, otkrivajući nam koji su fotografi rušili tabue i kojim to fotografijama.

Novinari emisije Studio znanja obradili su u svojim prilozima hipi pokret, o kom će biti više reči i u studiju, zatim su nas podsetili na kultni film Kako je propao rokenrol, ali u savremenoj interpretaciji, a prikazali su nam i koliko nije lako pronaći pravu ekipu za osnivanje rokenrol benda.

O vezi ronkenrola, radija i filma razgovaramo sa piscem i radio voditeljem Nebojšom Krivokućom i rediteljem Darkom Lungulovom. Oni će nam otkriti ko je sad preuzeo ulogu radija u afirmaciji rokenrola, kao i koliko je rokenrolsoundtrack, odnosno izbor muzike, bitan element za uspeh i verodostojnostnekog filma.

Priča o rokenrolu, naravno, ne može bez muzike. Damjan Dašić i Marko Ćalić izvešće nam čuvene pesme - Wonderwall grupe Oasis i Hard days night Bitlsa, a izvešće nam i svoju autorsku pesmu. Damjan će se pridružiti kovoditeljki Jelisaveti Bosanac i dati preporuke mlađim naraštajima, koje to rokenrol pesme treba da znaju.

Koja je vaša preporuka rokenrol pesme za klince?

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]