Čitaj mi!

Nevidljivi strip

Nevidljivi strip je dokumentarni TV serijal koji se bavi scenom autorskog i alternativnog stripa u Srbiji. Kroz pet polusatnih epizoda pratimo crtače, entuzijaste, autore scenarija i izdavače koji često preuzimaju višestruke uloge u pripremi i izradi stripova i pronalaženju publike za svoja dela.

Ne ugledajući se previše na poznate uzore iz sveta popularnog stripa, autori kreiraju sopstveni stil. Strip je preuzet, otet, kidnapovan od prvobitnih uzora i data mu je nova namena.

Tehnika je često skromna a snaga izraza i lični pečat su zavladali na teritoriji bez pravog i priznatog gospodara. U neposrednom tonu, prateći same protagoniste, svedočimo kako pojedini stripovi nastaju. Koje okolnosti su dovele do nastanka stripa i kako izgleda proces rada? Koji likovi, ne-likovi i anti-likovi nastanjuju strip table i kuda ih vodi nekontrolisana imaginacija njihovih demijurga?

Serijal je sniman na lokacijama u Beogradu, Pančevu i Vršcu, kao i u drugim, ničim izazvanim mestima poput Negotina i Ljubljane u kojima su protagonisti boravili tokom svojih najčešće letnjih, radioničarskih i izložbenih aktivnosti.

Serijal otvara priča o lučonoši nevidljivosti Danilu Miloševu Wostoku. Strip autoru prepoznatljivog stila koji je uprkos naporima da ostane ispod radara, za svoj rad počeo da dobija zaslužena priznanja.

Autor serijala je Ivan Mandić. Snimatelj je Marko Marić, montažer je Srđan Stojanović. Grafiku je uredila Sanja Polovina, stručna konsultantkinja je Aleksandra Sekulić. Muziku su pored Kejti Voznicki, radili i Vladimir Lenhart i Vasja Lebarič.