Čitaj mi!

Dositej putnik prosvećenosti

Prva epizoda: Detinjstvo, Čakovo - Temišvar - Hopovo

Pred gledaocima je prvi put sveobuhvatna dokumentarna serija o našem apostolu kulture, Dositeju Obradoviću. Serija prati sve ključne tačke njegovog neobičnog i uzbudljivog puta: Od Čakova i Temišvara gde je odrastao, preko Hopova, gde je pobegao i zamonašio se, potom od Dalmacije do Grčke i Izmira, preko Beča, Halea, Lajpciga, Londona, Trsta, Venecije i konačno do Beograda - gde na poziv Karađorđa dolazi da ostvari svoj san: da za svoje sunarodnike postavi temelje moderne kulture i prosvete.

Serija je putopis Dositejevog života, obrazovanja, sazrevanja, njegovih preokreta od strasne dečačke zanetosti željom da se zamonaši do izrazito kritičkog prosvetiteljskog intelektualca koji skida mantiju u protestantskom Haleu i upisuje se u licejske knjige svojim krštenim, svetovnim imenom: Dimitrije.

U prvoj epizodi serije "Dositej putnik prosvećenosti" pratimo kako je dečak Dimitrije dobio ime Dositej, koje će kao jedinstveno ostati upisano u našu kulturnu istoriju. Ova epizoda govori o rani u duši i strasti srca dečaka Dimitrija (Dositeja) iz Čakova. U ovoj epizodi pratimo i kako i kuda Dimitrija vodi srce, zanetost, tvrdoglavost, strast? Otkrivamo i porodičnu ranu koja ga obeleži za čitav život i usmeri na dalek životni put - čemu teži, od čega beži, o čemu mašta i čemu se nada, čije ga reči zanesu i ponesu, a šta otrezni dečaka Dimitrija Dositeja Obradovića?

Scenario i režija: Valentina Delić
Montažer: Ksenija Savićević
Snimatelji: Rade Bubalo i Petar Vujanić
Narator: profesor dr Jasmina Ahmetagić