Čitaj mi!

TV prozor

Poslednji intervju Ljubomira Radičevića, drugi deo

Ljubomir Radičević, filmski scenarista i reditelj, pionir Televizije Beograd (Beograd, 22. okrobar 1927 - Beograd, 5. mart 2020)

Pogled u moj život, drugi deo - Za razliku od prvog dela gde je govorio o svom kinematografskom životu i radu, u ovom delu razgovora, Ljuba Radičević govori o svom prelasku na Televiziju Beograd, na mesto urednika filmskog programa. Pre svega o svojim boravcima u Sovjetskom savezu i Americi gde se stručno usavršavao u televizijskom mediju; spominje prethodnog urednika Dragana Jevtića, generalne direktore Zdravka Vukovića i Milana Vukosa, članove svoje redakcije; govori o domaćim i stranim festivalima i saradnji sa domaćim i stranim rediteljima i producentima. O sličnostima i razlikama u programi današnje televizije, o nekadašnjem velikom uvažavanju gledalaca i njihovog mišeljenja o TV programu, o emisijama koje su održavale tu čvrstu komunikaciju između televizije i njenih gledalaca. Dobar deo sećanja o počecima rada na Televiziji, odnosi se na drugovanje sa američkim stručnjakom Bil Bernsom, kojeg publika "Trezora" već dobro poznaje, jer svi pioniri TVB, bilo da su iz tehnike ili programa, neizostavno pričaju o radu i nauku koji su zahvaljujući Bilu Bernsu dobili, s kojim su drugovali i van posla i iz milošte ga zvali Bil Bilović.

- Učesnici: scenarista i reditelj Ljubomir Radičević, sagovornik Bojana Andrić
- Snimatelj Miloš Mitrović, asistent Milorad Ševo, snimatelj zvuka Goran Mrđenović, rasvetljivač Goran Kalanj, organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Marijana Cvetković, grafička obrada Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić
- Snimano 10.10.2018, premijerno emitovano u "Trezoru" 23.03.2020; Redakcija za istoriografiju

Bil Berns - Bil Berns je predstavnik američke firme od koje je Televizija Beograd kupila uređaje i međunarodni savetnik i za tehnička i programska pitanja Televizije En-Bi-Si (NBC). Berns je proveo godinu i po dana u Jugoslaviji, pomažući da se u Srbiji otvori prvi televizijski studio 1958. godine. Po povratku u matičnu kući bio je gost u jednoj od emisija i govorio je o svom boravku u Beogradu, o našoj zemlji i našoj televiziji, o ljudima sa kojima je radio. Govori o gostoprimljivosti domaćina i o prijateljima koje je ovde stekao. Čućemo i videti njegove impresije o Zagrebu, Ljubljani, Dubrovniku i crnogorskom primorju koje je, boraveći u Jugoslaviji takođe posetio i kao TV savetnik i kao kolega i prijatelj. Snimak svog intervjua za NBC, u kojem demonstrira i znanje srpskoj jezika, poslao je Berns kao devetominutni filmski zapis, Televiziji Beograd.

- Učesnici: voditelj emisije, lutak gavran Kelvin, gost Bil Berns
- Proizvodnja 1959, NBC; prikazano u "Trezoru" 23.03.2020.