Čitaj mi!

Evropsko prvenstvo u plivanju

Od 11. do 17. avgusta na programima RTS-a imaćete priliku da pratite 36. Evropski šampionat u plivanju koji se održava u prestonici Italije, Rimu. Direktni prenosi Evropskog prvenstva obezbeđeni su svakoga dana od 18 časova na Drugom programu RTS-a.

Rim će drugi put biti domaćin šampionata starog kontinenta, prvi put posle 39 godina - prethodno prvenstvo Evrope održano je u Rimu 1983. godine. Na legendarnom Foro Italiku nadmetaće se 557 plivača iz 46 evropskih zemalja, među kojima će biti i šestoro srpskih takmičara.

Srbija će predstavljati:

Nina Stanisavljević u disciplinama 50 metara leđno i 50 i 100 metara slobodno.

Đurđe Matić u trci na 100 metara delfin stilom.

Nikola Aćin na 50 i 100 metara slobodno.

Uroš Nikolić u disciplini 100 metara slobodno.

Uroš Živanović plivaće na 50 i 100 metara prsno.

Najviše se u našem timu očekuje od sjajnog Andreja Barne koji će plivati sprinterske discipline na 50 i 100 metara slobodno. Zbog povrede ramena, u našem timu nema najiskusnijeg Velimira Stjepanovića. Biće to osmi nastup Srbije na Evropskim prvenstvima od samostalnosti.

Najbrojniju delegaciju imaće domaćin, Italija - čak 57 plivača, a slede Velika Britanija sa 41, te Francuska i Poljska sa po 30 učesnika. Nemačka će imati plivača manje, dok Mađari dolaze na šampionat sa 26 učesnika.

Publika će imati priliku da tokom sedam takmičarskih dana vidi neke od najboljih plivača današnjice, a interesantno je i da će naša zemlja pokušati da napravi novo iznenađenje i iznedri neko novo ime u svetskim okvirima koje bi Srbiji moglo doneti i šestu medalju na Evropskim šampionatima.

Srbija je do sada osvojila pet medalja na Evropskim prvenstvima od samostalnosti - četiri zlatne i jednu srebrnu. Komentatori Goran Stepić i Nemanja Matić.