Čitaj mi!

Povezanost: Pikaso - Pusen

Serijal "Povezanost", francuske produkcije, pripoveda o tome da su umetnička dela koja čine naš svet ovakvim kakav jeste u stalnom dijalogu sa sadašnjim, prošlim i budućim svetom. Ukazujući u svakoj svojoj epizodi na po dva umetnička dela koja dele vekovi a koja iskazuju zapanjujuću sličnost i očigledno izviru iz jednog te istog vrela nadahnuća odnosno nadograđuju jedno drugo, serijal pokazuje da stvaranje nije "urođeno" nego da je ono deo sveta, da spaja vremena, da je negde rođeno i da tokom čitavog našeg postojanja na ovoj planeti stvaraoci pletu tajanstvene veze sa istorijom.

Večerašnja epizoda izvodi na svetla pozornice paralelu između francuskog klasicističkog majstora Nikole Pusena (1594-1665) i špansko-francuskog tvorca kubizma i jednog od najvećih stvaralaca 20. veka Pabla Pikasa (1881-1973). Dele ih tri veka a povezuje težnja da na platnu prikažu temu krvoprolića i strahota koje ljudi kroz istoriju čine jedni drugima. Referentne slike koje posmatramo i iščitavamo njhovu filozofiju i poruku su "Masakr nevinih" Nikole Pusena i "Gernika" Pabla Pikasa.

U svojoj slici, Pusen obrađuje temu iz Jevanđelja po Mateju, kada je po naredbi kralja Iroda u Vitlejemu izvršen pokolj sve dece mlađe od dve godine, zbog glasa da je u tom gradu rođen budući judejski kralj. Gernika, pak, je dobro poznato Pikasovo platno gigantskih razmera koje na ekspresivan način, u crno beloj gami, prikazuje nemačko bombardovanje malenog španskog grada Gernike tokom Španskog građanskog rata 1937. godine.

U emisiji se, međutim, ne vide samo ove dve slike; čitava umetnička paleta radova vodi nas kroz zamršene puteve inspiracije umetnika koji su ih doveli pred platna na kojima će oni naslikati tako srodne slike. Ovako se, naime, priča priča o istoriji sveta i, u ovoj konkretnoj emisiji, o našoj stalnoj opsednutosti krvlju i ubijanjem.

Urednik stranog programa iz kulture: Bojan Bosiljčić