Čitaj mi!

Eko perspektive: Zelena Evropa - Ljubljana, drugi deo

Serijal "Zelena Evropa", u kome predstavljamo najbolja ekološka rešenja u Evropskoj Uniji, započeli smo u Sloveniji. Prve dve epizode serijala posvećene su Ljubljani.

U drugoj emisiji o glavnom gradu Slovenije predstavljamo ekološke baštice. U okviru Gradske opštine Ljubljana postoji više baštica koje su na raspolaganju porodicama koje žele da proizvode hranu na ekološki način. Baštice su veličine otprilike 50 kvadratnih metara, što je dovoljno da mogu da proizvedu povrće od proleća do jeseni.

"LIFE IP CARE4CLIMATE" je osmogodišnji sveobuhvatni projekat koji podstiče sprovođenje mera pomoću kojih će Slovenija postići cilj smanjenja emisije gasova staklene bašte, odnosno prelazak u nisko ugljenično društvo. Projekat se sufinansira od strane evropskog programa "LIFE" i sredstvima Fonda za klimatske promene. Dok je bio na snazi operativni program smanjenja emisije gasova staklene bašte do 2030. godine, projekat je pratio ciljeve zapisane u tom strateškom dokumentu. Kada je stupio na snagu sveobuhvatni Nacionalni energetski i klimatski plan Republike Slovenije, taj dokument je postao strateški dokument i za ovaj projekat.

Ljubljana je trenutno na prvom mestu u Evropi po separaciji, prikupljanju i ponovnoj upotrebi otpada.

Sredstvima iz Kohezionog fonda Evropske Unije u Ljubljani je izgrađen Regionalni centar za preradu i ponovno iskorišćavanje otpada (RCERO), najbolji i najmoderniji objekat te vrste u Sloveniji i u Evropi.

Mešoviti komunalni otpad koji stiže u RCERO prolazi kroz mehaničko-biološki proces, pa se iz njega izdvajaju upotrebljive sirovine kao što su recimo različite vrste plastike, metali, papir, i to se zatim prerađuje kako ne bi završilo među onom frakcijom koja ide na energetsko iskorišćavanje ili na deponiju.

Danas je Ljubljanska deponija skoro neaktivna, na nju se odlaže samo nekalorični inertni otpad za koji ne postoji neko drugo rešenje.

Urednik emisije Dragana Živojnović