Čitaj mi!

Podmornica 2

Ni ovog puta nećete zažaliti ukoliko ponovo zaronite sa posadom epske serije "Podmornica" (Das Boot) 22.00 h.

Prva sezona ove visokobudžetne ratne drame inspirisana je čuvenim filmom Volfganga Petersena, nominovanim za Oskara i Zlatni globus, i bestselerom Lotara-Gintera Bukhajma, a dobila je i mnoge pohvale međunarodnih kritičara. Druga sezona snimana je više od 100 dana na pet lokacija: u La Rošelu, Mančesteru, Liverpulu, Pragu i Malti, i obećava impresivne akcione scene, neočekivane preokrete, kao i detaljno razrađene likove.

Radnja se odvija u decembru 1942. godine, kada iskusnog kapetana podmornice, Johanesa von Rajnharca pošalju na tajnu misiju na Istočnu obalu SAD u podmornici U-822, kako bi iskrcao tri agenta koja nameravaju da izvrše sabotažu. Njegova lojalnost se dovodi u pitanje i podmornica U-612, pod komandom zapovednika Vrangela, kreće u poteru. Bivši komandant podmornice U-612, zapovednik Hofman je jedva izbegao smrt u Atlantskom okeanu.

U Njujorku, Hofman nalazi utočište kod Sema Grinvuda, koji mu duguje svoj život, i upoznaje Bergera, ljigavog advokata nemačkog porekla. Hoće li mu on pomoći da se vrati u Nemačku? U međuvremenu, u luci La Rošel, Simon i dalje u tajnosti pomaže ljude pod nacističkom okupacijom, i Forster, šef Gestapoa, sumnja na nju dok Simon i njena cimerka Margo planiraju beg jedne jevrejske porodice.

Serija je takođe osvojila višestruke nominacije i nagrade u 2019. godini , uključujući i Magnoliju, nagradu Šangajskog televizijskog festivala za najbolji strani televizijski film/miniseriju, nagradu ROMY (Nagrada žirija), Bavarsku televizijsku nagradu (Posebna nagrada žirija), kao i nominacije za Zlatnu nimfu za najbolju TV dramu i Nagradu Grim u kategoriji "fikcija".

Uloge : Klemens Šik, Stefan Konarske, Rik Okon, Vinsent Karthajzer, Tomas Krečman, Viki Krips, Tom Vlašiha, Flor Žefri, Tijeri Fremon, Rejner Bok, Leonard Šajher, Robert Stadlober...

Drugu sezonu "Podmornice" je režirao Matijas Glasner, jedan od scenarista serije, i Rik Osterman, čiji je film prvenac "Wolfskinder" dobitnik mnogih nagrada, uključujući i Nagradu za mir nemačkog filma.