Čitaj mi!

Lični kosmos: U carstvu životinja i čudesnih buba

Ove nedelje vodimo gledaoce u carstvo životinja i čudesnih buba, u lični kosmos Tihomira Čelanovića.

Tihomir je jedan je od najtalentovanijih srpskih ilustratora i strip-crtača koji objavljuje stripove i strip-albume u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Crno j Gori, Češkoj.

Rođen je1977, u Beogradu, odrastao je u Kotoru. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Čelanovićevi najpoznatiji stripovi su serijali "Eudora" i "Le Diurne". Na francuskom tržištu radi pod pseudonimom "Tiho". Imao je više samostalnih izložbi u Kotoru, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Angulemu i Parizu. Radio je na stripu Taxi, po motivima istoimenog filma Lika Besona, a reditelj je u tom projektu bio supervizor. Dobitnik je nagrada: Grand prix na Salonu stripa u SKC za strip "Boris Bagecki - A ti kao ne znaš... ", nagrade "Neven" za ilustracije "Basni" Radomira Putnikovića, Prve nagrade na konkursu "La città 2000", Torino, Italija, 2000.

Ilustrovao je desetine knjiga za decu uključujući i serijal slikovnica o Mišku, "Gužvu u šumskoj školi" Kreativnog centra i mnoge druge knjige za decu brojnih izdavača.

O Tihomiru Čelanoviću prof. Rastko Ćirić piše: "Dok čitamo, pogled nam se lepi za mnoštvo detalja, za vešto osmišljene likove, za bogato tkanje pozadine, ali, na sreću, priča nas tera da se otrgnemo i nastavimo da letimo zajedno sa Morcinom i junacima kroz čarobnu atmosferu Čelanovićevog organskog mikrosveta."

U emisiji Tihomir govori o tome koliko se njegov odnos prema ilustrovanju za decu promenio od kada je postao tata, o svojim projektima "Moderna mitologija" i "Creatures od the Mind", o tome koliko znači podrška porodice, u detinjstvu, kao i sada. Tihomir otkriva i zašto su baš insekti, čak i bube koje nisu toliko omiljene u našem svakodnevnom životu, za njega izazov i inspiracija, a iznenađenje za publiku.

Urednik emisije: Mirjana Bjelogrlić, snimatelj: Vuk Ćetković, montažer: Miroslav Nikolov