Čitaj mi!

Teslin narod 2

Nakon kvalifikacije Teslinog Naroda za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film, premijerno kreće nova sezona dokumentarnog serijala "Teslin narod"

Dokumentarni serijal Teslin narod donosi priče o čuvenoj Mim Bizič, o jednom od vodećih srpskih lidera Aleksu Mačeskom, o velikim dobrotvorima Branku Tupanjcu, Milici Govedarici i Dr Nenadu Janićijeviću.

Upoznajemo istaknute biznismene iz Silikonske Doline kao što su Saša Novaković, Voja Lalić, Brano Perković i Nina Monte Karp.

Teslin Narod sa ponosom prikazuje mladu zvezdu nauke Ognjena Rudovića i čuvenog dirigenta Vladimira Kulenovića.

2. epizoda: Aleks Mačeski

Aleks Mačeski je penzionisani izdavač, predsednik i glavni izvršni direktor "Plejn dilera", (The Plain Dealer) glavnog lista Klivlenda i najvećih novina u Ohaju; preduzetnik, dobrotvor, muzičar, ugledni član srpske zajednice u SAD, osnivač i patron Srpske kulturne bašte (Serbian Cultural Garden) u Klivlendu, koja je inspirisana maticom i njenom kulturom, a u kojoj se danas nalazi ikona Svetog Save i devet bisti srpskih velikana. Član je Savetodavnog odbora Federacije Klivlendskih kulturnih bašti i doživotni član Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga i počasni konzul Republike Srbije u Ohaju.

Izuzetno je posvećen srpskom nasleđu i veri, iako pripada drugoj generaciji Srba rođenih u Americi.

Aleks Mačeski je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, koji su mu uručeni tokom karijere prevashodno zbog liderske posvećenosti klivlendskoj zajednici.
Među njima su:

Medalja časti ostrva Elis, koju mu je dodelila Nacionalna organizacija etničke koalicije

Nagrada "Whitney M. Young Humanitarian", koju mu je dodelila organizacija "Urban League of Cleveland"

Nagrada "International Executive of the Year", koju mu je dodelio "World Trade Center Cleveland"

Nagrada "Nonprofit Board Executive of the Year", koju mu je dodelio magazin "Inside Business"

Nagrada "Golden Door", koju mu je dodelio "International Services Center"

Specijalno priznanje za uzoran rad u štampanom novinarstvu "Asošijeted presa"

Mačeski je uvršćen u Poslovnu kuću slavnih u severoistočnom Ohaju 2001, u Novinarsku kuću slavnih u Klivlendu od strane Pres-kluba Klivlenda 2006, a u Međunarodnu kuću slavnih u Klivlendu i Kuću slavnih Poslovnog koledža "Džejms Dž. Nans " Državnog univerziteta u Klivlendu 2010. godine.