Čitaj mi!

Nauka u pokretu: Svetovi veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija ne zaokuplja samo istraživače tehničkih nauka.

Veštačka inteligencije je tema o kojoj promišljaju umetnici, psihologzi, filozofi, sociolozi. Međutim retko kada se na zajedničkom zadatku, tumačenju različitih aspekata veštačke inteligencije, nađu umetnici i naučnici. A upravo je to slučaj na projektu Art + Science AI Lab koji organizuje Centar za promociju nauke i Evropska laboratorija veštračke inteligencije.

Opšte je prihvaćen stav da ljudsku inteligenciju i dalje otkrivamo a da veštačku inteligenciju stvaramo. Ali, umetničko-naučni performas BINEMA, pobednički rad ovogodišnjeg takmičenja, odnos ljudske i veštačke inteligencije vidi drugačije. Ovaj neobični plesni projekat poručuje: mi učimo veštačku inteligenciju a veštačka inteligencija uči nas.

Koliko razumemo svet u kome veštačka inteligencije ulazi u sve pore naših života objašljavaju umetnici koji su se zajedno sa naučnicima hrabro u pustili u pronalaženje odgovora. 12 umetničko-naučnih radova izloženo je u Muzeju nauke i tehnike, Galeriji Instituta Servantes i Mikro galeriji Centra za promociju nauke. Kakvu su poruku poslali publici saznaćete kroz razgovore sa autorima i organizatorima manifestacije.

Urednik: Jelena Micić
Montažer: Zorica Blagojev