Čitaj mi!

Trezor

Na gradilištu Centra za digitalizaciju SANU, zatim spomen na Kragujevački oktobar

Gradilište, Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju, prva emisija - Gledaoci "Trezora" pamte da smo oktobra 2016. posetili Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti, tada razgovarali i sa presednikom SANU prof. dr Vladimirom Kostićem koji nam je govorio o inicijativi i početku priprema za osnivanje Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU. Godina dana posle toga, evo ekipe "Trezora" na gradilištu nove institucije. U Knez Mihailovoj ulici, na broju 36, mada se spolja ništa ne primećuje, unutra je veliko gradilište, za sada samo građevinskih radova, ali svakog dana se promene vidljive, pa će se željeni plan sigurno i ostvariti i polovinom 2018. godine Centar će proraditi. U emisiji ćete saznati o organizaciji rada Centra, šta je izabrano da bude prvo digitalizovano od svih vekovno starih arhivalija, o tome kako će sve biti od početka izloženo javnosti, kakva će saradnja biti sa ostalim institucijama u Srbiji i svetu i ono što nam se čini za sada najvažnijim da će tim stručnjaka brižljivo ispisati Knjigu standarda, o rukovanju, arhiviranju, digitalizaciji i upotrebi sveukupnog nacionalnog nasleđa. Naši domaćini, pioniri novog projekta, govorili su o svemu, odgovarali ni naša radoznala pitanja i u svemu tome, videćete i sami, otkriva se njihova pojedinačna i zajedničku rešenost, upornost, istrajnost, velika energija, strast i još veća odgovornost za ono što su pokrenuli a što će tek neke buduće generacije okončati. U emisije je korišćena poema "Gradilište" koju kazuje pesnik Branislav Petrović.

- Učesnici: prof. dr Vladimir Kostić, Predsednik SANU; prof . dr Aleksandar Kostić, dopisni član SANU; dr Bojan Bugarčić, Upravnik poslova SANU; Radoslav Zelenović, Upravnik Audio vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU; sagovornik Bojana Andrić
- Urednice Milena Jekić Šotra, Marijana Čuturilo; snimatelj Dušan Živković, asistent Milorad Ševo, snimatelji zvuka Dragan Sever, Milan Đorđević; rasvetljivač Mladen Perić, organizator Gordana Grdanović; grafička obrada Milena Marković, montažer Jovan Banović, autor Bojana Andrić
- Snimano 16.11.2017, premijerno emitovano u "Trezoru" 10.01.2018, reprizirano 25.09.2018; Redakcija za istoriografiju

Crven pevac Kragujevac - "Balada o malim čistačima cipela" (tekst Aleksandar Popović, muzika Vojislav Kostić) izvedena je prvi put 20. oktobra 1968. godine prilikom otvaranja spomenika "Kristalni cvet", koji je podignut u znak sećanja na pobunjene male čistače cipela, od 8 do 12 godina, koje su Nemci streljali. Svake godine u oktobru Kragujevac sa tugom i ponosom obeležava godišnjice herojske smrti 7.000 rodoljuba kao i oslobođenje grada, dva događaja koja su se stekla u istom danu, 21. oktobra 1941. i 1944. godine.
Trezor će na svojevrstan način obeležiti ovaj datum uz pomoć arhivskih snimaka iz Dokumentacije TVB, Jugoslovenske kinoteke i aktuelnim snimcima koje je za ovu priliku specijalno snimilo Dopisništvo RTS iz Kragujevca.

Posle skoro 40 godine čuće se opet stihovi "Crven pevac Krgujevac / peva zori o slobodi / smrt fašizmu, crnom biku / kukuriku, kukuriku..." Aleksandra Popovića, na muziku Vojislava Kostića i u izvođenju trija "Idu dani" (Ljiljana Danilović - harmonika, Bosa Tasić - daire, Vlada Jovanović - kontrabas) kao i sećanja Vojislava Kostića i Ljiljane Danilović kada je 20. oktobra 1968. u prisustvu 30.000 građana, otkriven četvrti po redu spomenik u memorijalnom parku oktobarskim žrtvama, delo beogradskog arhitekte Nebojše Delje. Dan kasnije održan je, kao i svake godine, "Veliki školski čas" u Šumaricama.

- Učestvuju Vojislav Kostić, Ljiljana Danilović
- Urednik Vesna Ignjatović, grafička obrada Nebojša Rašić, montažer Zorica Džabić, autor Bojana Andrić
- Proizvedeno, oktobra 2004, premijerno emitovano 21.10.2021; Redakcija za istoriografiju;