Čitaj mi!

Vavilon

Posle godinu i po dana pauze, "Vavilon" novu sezonu otvara u septembarskoj emisiji prikaz novog romana Slobodana Vladušića, "Omama", u kome Miloš Crnjanski poput Šerloka Holmsa otkriva gde je nestao jedan srpski radnik u Berlinu 1928. godine. Roman je samo zaštićen oblandom krimi zapleta, ali pažljivom čitaocu on nudi mnogo više.

 

Tu je i prikaz nove zbirke priča Harukija Murakamija, "Prvo lice jednine", zbirke koja tematski okuplja pripovetke oko pitanja identiteta.

Sledi razgovor sa piscem, scenaristom, prevodiocem, urednikom i priređivačem, Zoranom Penevskim povodom izlaska novog strip-albuma, "Međugroblje" koji je radio u saradnji sa vajarem, Zvonimirom Vidićem.

Bojan Vasić u septembarskom Vavilonu čita pesmu iz zbirke izabranih pesama, Brid, koju je priredio pisac, Ivan Antić. O ovoj zbirci pesama govori Tamara Krstić.

Izašao je i dugo očekivani drugi tom studije "Podzemni tok 2, ezoterično i okultno u srpskoj književnosti", profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Nemanje Radulovića. Dok se prvi tom bavio piscima s kraja 19. i početka 20. veka, nova knjiga uključuje teorijsku analizu pisaca i umetnika, počev od pojave Medijale do današnjih dana i autora, naših savremenika, Radoslava Petkovića, Basare, Saše Jelenkovića, Ivane Milankove itd. Dragocena studija i eruditski pisana studija na teme kojima se do sada niko nije ozbiljnije bavio i koja bez sumnje popunjava u srpskoj istoriji i teoriji književnosti jednu veliku prazninu.

U rubrici Muzičari-pisci, ovoga puta predstavljamo Orahe, neobičnu rok grupu čiji je osnivač i spiritus muvens, profesor srpskog jezika i književnosti, pisac i esejista, Rastko Jevtović. Specifičnost ove grupe je da sviraju na muziku stihova naših najvećih pesnika, a više o ovom projektu u emisiji govori sam Jevtović.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra

 

Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]