Čitaj mi!

Vojne vežbe Tisa i Nebeski most

Vojne vežbe Tisa 21 i Nebeski most 21, Jubilej Tehničkog opitnog centra i Prava vojnih penzionera u najnovijoj emisiji Dozvolite...

Vojska Srbije počela je sa serijom vojnih vežbi, domaćih i međunarodnih. Na privremenom poligonu na reci Tisi kod Titela, Prva brigada Kopnene vojske izvela je vežbu na temu nasilnog prelaska reke. Cilj vežbe bio je da se više jedinica Prve brigade u saradnji sa Rečnom flotilom, uvežba da izvede odbrambenu operaciju na obalama i reci.

Izvedena je i zajednička srpsko-američka vežba Nebeski most 21. Učestvovali su srpski specijalci iz 63. padobranske brigade i vazdušno desantna pešadija Vojske SAD iz 173. padobranske brigade, uz podršku transportne avijacije Vojske Srbije i Vojske SAD. Tema vežba bila je snabdevanje iz vazduha, specijalni i klasični padobranski desant, a cilj da se srpski i američki vojnici uvežbaju da zajednički izvode ovakav tip vojnih operacija.

Pogledajte i reportažu o 70 godina rada Tehničkog opitnog centra, koji već sedam decenija proverava naoružanje pre nego što uđe u operativnu upotrebu u Vojsku Srbije. Takođe, rade se ispitivanja za Odbrambenu industriju Srbije i strane partnere.

Razgovarali smo i sa predstavnicima Udruženja penzionisanih podoficira Srbije, koji se već 15 godina bore sa državnom administracijom za svoja prava. Brojne birokratske prepreke, ali i loše odluke u prvoj deceniji 21. veka ugrozila su prava i finansijski oštetila više hiljada vojnih penzionera.

Emisiju možete pratiti i na društvenim mrežama, jutjubu i platformi RTS Planeta.

Ekipa RTS-a:
urednik emisije: Goran Janićević
novinari: Marina Damnjanović Nackov i Igor Topalović
montažeri: Vesna Grba i Mirko Krsteski
producent: Stefan Radonjić
organizator: Predrag Sekulić
realizacija: Vladimir Antić

ekipa VFC "Zastava film":
direktor: potpukovnik Goran Ikonić
organizator: Aleksandra Živković
snimatelji: zastavnik I klase Srđan Grčić, Mirko Lukanović, Žarko Pekez, Vujadin Mićunović i Bogdan Petrović
asistenti snimatelja: Aleksandar Đorđević i Ljubiša Glišović

Dozvolite... Dozvolite...

Autor:
RTS

„Dozvolite...“ - emisija o odbrani i Vojsci Srbije. U emisiji se govori o temama iz oblasti odbrane, bezbednosti, životu i radu pripadnika vojske, kao i o vojnoj istoriji, odbrambenoj industriji, specijalnim jedinicama... [ detaljnije ]