Čitaj mi!

Trag: Borisav Stanković

„Slađe je snevati nego li zbilju gledati", drugi deo

Borisav Stanković bio je sav satkan od niza protivrečnih stvari. U skromnom i često tegobnom životu stvorio je snažnu pesmu o čoveku, mladosti, lepoti i ljubavi. Iako skromna, njegova mladost možda je bila i najbolji deo njegovog života.

Stankovićevi beogradski dani bili su ispunjeni radom, porodičnom radošću ali i bolom, tugom koju donosi rat, zarobljeništvo i nesrećan sticaj okolnosti izazvan životom u okupiranom Beogradu. U vrmenu u kome se stvarni život i nadanja u potpunosti mimoilaze biće prinuđen da tokom okupacije objavljuje u Beogradskim novinama kako bi prehranio porodicu. Iako nije podlegao uceni, biće to novi usud u životu i stvaralaštvu Borisava Stankovića.

O radosti i nostalgiji junaka, o nadaleko čuvenom meraku i dertu razgovarali smo sa dr Zoranom Dimićem, koordinatorom Centra za nematerijalno kulturno nasleđe. Saznaćete i kako su nastale poznate pesme juga Srbije koje su prvi put zabeležene u delu Borisava Stankovića. Profesor Momčilo Zlatanović govori o nastanku pesama, o vremenu kada se pesma rađala iz života.

Malobrojne su fotografije koje svedoče o Stankovićevom životu, a jedna je prerasla u portret koji je uradio akademski slikar Jovica Dejanović.

Objavljivanje „Nečiste krvi", Stankoviću donosi radost i lovorike. „Koštana" je na izvestan način obeležila njegov život, a „Tašana" i njegovu smrt.

Autorka: Radica Smiljković
Snimatelji: Igor Ivanović, Slađan Stojanović, Dimitrije Hadži Nikolić
Montaža: Marko Tisovec, Tihomir Dukić