Čitaj mi!

Magazin Srbija na vezi

Prvi put za Magazin govori Petar Špadijer, konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Sidneju.

Naime, krajem aprila navršilo se 55 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa Australije i tadašnje Jugoslavije (SFRJ). Tim povodom, TV ekipa Srbi sa petog kontinenta iz Melburna, posetila je Gen konzulat u Sidneju, i razgovarala sa konzulom.

Oliver Ranisavljević, jedan je od najvrednijih aktivista u srpskoj dijaspori Austrije, koji veoma doprinosi očuvanju istorije, kulture i tradicije Srba u pokrajini Tirol. On je predsednik Zajednice Srba tog austrijskog regiona i potpredsednik Srpskog pravoslavnog udruženja mladih Insbruk (SPOJI). Posle susreta sa A. Gujonom, direktorom Uprave za dijasporu i Srbe u regionu u Beogradu, preneo nam je utiske, i od njega smo saznali da je Zajednica Srba u Tirolu, uprkos vanrednim okolnostima u proteklom periodu, obavljala svoje redovne aktivnosti, na način na koji je to bilo svrsishodno i moguće.

Prilog Natalije Sinanović posvećen je jednom od naših najvećih umova nauke - Mihajlu Pupinu. Naime, Idvorci s ponosom podsećaju na sve ono čime nas je Pupin zadužio, kao i na to da je pre 100 godina Zrenjanin, velikana svetske nauke, proglasio svojim počasnim građaninom. U rodnom naučnikovom mestu očekuje se rekonstrukcija škole koja je pretvorena u muzej, a u Beogradu Pupinov spomenik.

Milan Ninović, dugogodišnji sportski novinar, urednik u listu "Srpski glas" u Melburnu, napisao je knjigu "JUST" (DžAST) o ujedinjenom sportskom timu, legendarnoj jugoslovenskoj fudbalskoj ekipi koja je obeležila jednu epohu u dalekoj Australiji. Zanimljivu priču gledaćemo u prilogu Dragana Gavrilovića iz Melburna.

Milovan Terzić razgovarao je sa Andreom Lekić, nekada najboljom rukometašicom sveta, koja otkriva kako izgleda prvi put odvojiti se od porodice i prijatelja sa 19 godina i susresti se sa izazovima profesionalnog sporta u Sloveniji, gde ona živi dugi niz godina.

U muzičkom delu emisije, predstavićemo duo Elis in Vonder Bend. Oni donose muziku na neobičan način i ko god je čuo i video njihova atraktivne nastupe, nije ostao ravnodušan.

Urednici emisije Mirjana Raičević Tasić i Boban Kovačević

Reditelj Ernestina Gligorijević