Čitaj mi!

Devedesete - Rečnik migracija

Devedesete su, kao odrednica, u ovdašnju kolokvijalnu sferu ušle sa jasnim i nedvosmislenim konotacijama. Na vremenskoj liniji skorije istorije umetnosti devedesete godine 20. veka ukazuju se kao etapa turbulentena, traumatična, puna paradoksa i neočekivanih zaokreta.

Najopsežniji i najtemeljniji zahvat istorizacije umetnosti devedesetih još je na samom početku trećeg milenijuma ostvario beogradski Muzej savremene umetnosti. Reč je o izložbi "O normalnosti. Umetnost u Srbiji od 1989. do 2001", koja je predstavljena i u više značajnih izlagačkih prostora u Evropi i Americi, a koje se podsećamo u večerašnjoj emisiji.

Izložba "Devedesete: Rečnik migracija" nedavno predtavljena u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, čiji su autori i kustosi istoričarke umetnosti Ana Panić i Simona Ognjanović, nudi novi pogled na devedesete.

Izložba obuhvata radove 29 umetnika i umetničkih grupa, postavljena je kao složena i pregledna struktura, gde je svako od zastupljenih autora nosilac jednog rečničkog pojma, a pojmovi su grupisani u šest izložbenih poglavlja.

Za katalošku studiju "Rečnik migracija: jedno moguće tumačenje devedesetih" Simoni Ognjanović pripala je Nagrada Lazar Trifunović koja se dodeljuje za najbolju objavljenu likovnu kritiku, esej, studiju ili osvrt na modernu i savremenu umetnost.

U emisiji govore kustoskinja Simona Ognjanović, i vizuelni umetnici: Dušica Dražić, Aleksandrija Ajduković, Čedomir Vasić, Rena Redle i Vladan Jeremić, Vahida Ramujkić i Nikola Radić Lucati.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević

Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]