Čitaj mi!

Metamorfoze: Nataša Ninković

Njena gluma često zahteva potpuni mir, utišava aplauze, publici zaustavlja dah. Ona dopušta sebi da izrazi neizrecivo, da prenosi i reči koje se ne izgovaraju... i njihov odjek, da tumači realni i život iz mašte.

Nataša Ninković, prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu je u glumi spremna na sve. Zato je njena karijera neraskidivi deo onoga što predstavlja suštinu dramske umetnosti.

Svake godine iznedri po neku ulogu za nezaborav. Širok je raspon složenih ženskih karaktera koje je u pozorištu tumačila, od Ibzenove Hede Gabler, preko Andrićeve Gospođice do Selestine Fernanda de Rohasa. I pred kamerama je podjednako vredna. Tu se izdvajaju njene uloge u filmovima Spasitelj, Klopka, Ajvar, u serijama Miris kiše na Balkanu, Ubice moga oca, Kalkanski krugovi. Nataša je u ovom trenutku jedna od naših najvrednijih glumica.

Za pozorište kaže da često otkriva ljudsku utrašnjost, da nam razjašnjava prošlost, raspetljava sadašnjost, nagoveštava budućnost, da je pozorište nekada utočište, nekad prilika za zaborav, često korisna opomena. To je mesto gde se čuje živa reč, gde je razmena iskrena, gde je komunikacija direktna, gde čovek nije sam. To, naglašava, u otuđenom svetu nije malo.

Rođena je i odrasla u Trebinju. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u sada čuvenoj klasi Vladimira Jevtovića.

Njen kontinuirani i kvalitetan angažman u svim medijima doneo joj je Nagradu Žanka Stokić za izuzetan doprinos srpskoj umetnosti. Vlasnica je i brojnih drugih nagrada i priznanja.

Nataša Ninković ima veliki glumački dar. Ona je radoznala, vredna, istinoljubiva i hrabra . A gluma je, kaže, njena potreba i strast, mesto spoznaje, slobode i velikog ulaganja, zahvaljujući kojoj stalno istražuje svoje mugućnosti i otvara prostor da mudrost i lepotu deli sa drugima.

autor i urednik Olivera Milošević
snimatelji Sima Dimitrić, Dalobor Vučković
montaža Goran Mijić
muzički urednik Vladana Marković
reditelj Milica Mitrović