Čitaj mi!

Trezor

Dok se ne osnuje Muzej radio-televizije, neiscrpno mesto naših istraživanja je Arhiv Jugoslavije

Aleksandar Luj Todorović, inženjer elektrotehnike i pionir Televizije Beograd (Beograd, 23. decembra 1938 - Beograd, 10. jun 2020

Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. U Televiziju Beograd je došao početkom 1967, kao inženjer magnetoskopa. Bio je šef Odeljenja magnetoskopa, zamenik direktora televizijske tehnike, pomoćnik direktora televizije za program, zatim poslednji Generalni sekretar Jugoslovenske radio-televizije. Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, jedan je od osnivača i prvi dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, profesor na Fakultetu vizuelnih umetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici, gostujući profesor na Univerzitetu Oklahome u Normanu, na Lojola Univerzitetu u Nju Orliensu i na Mariborskom univerzetetu. Počasni predsednik Tehničke skupštine Evropske radiodifuzne unije, član Saveta Međunarodne radiodifuzne konvencije i član žirija "Peter Wayne Award", nagrade za najviše tehnološko dostignuće u oblasti RTV koje međunarodno udruženje proizvođača RTV opreme. Luj Todorović je jedna od inicijatora osnivanja Muzeja televizije u Srbiji (uz Stanka Crnobrnju, Miru Otašević, Bojanu Andrić).

JRT u Arhivu Jugoslavije - Tokom 17 godina rada "Trezora" emitovane su desetine priloga i emisija iz istorije rada i bogate produkcije JRT-a, intervjuisani programski i tehnički radnici te organizacije, snimano na mestima velikih događaja, nekoliko emisija i na beogradskoj adresi JRT-a.

Udruženje radio-stanica FNRJ osnovano 1952, pojavom televizije 1958. godine, preraslo u Jugoslovensku radio-televiziju (JRT). Važnije delatnosti JRT bile su: saradnja među članicama u planiranju i realizaciji zajedničkih i kombinovanih radio i televizijskih programa, izrada zajedničke programske sheme, organizacija Festivala JRT (od 1965. do 1991); svakodnevne razmene vesti i emisija; zajedničko pokrivanje velikih priredbi i događaja u zemlji: Olimpijskih igara u Sarajevu, Mediteranskih igara u Splitu, Univerzijade u Zagrebu, Samita nesvrstanih u Beogradu... U najvažnije delatnosti svakako spada koordinacija i realizacija na desetine hiljada međunarodnih televizijskih prenosa i svakodnevne međunarodne razmene vesti preko EBU, kao i multilateralne i bilateralne razmene radijskog i televizijskog programa sa organizacijama u inostranstvu; realizacija unilateralnih prenosa u izuzetno velikom obimu obavljana je profesionalno i bez zastoja i za vreme rata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni.

Poslednja emisija o radu JRT, snimana je krajem 2018. u Arhivu Jugoslavije gde se čuva celokupna ostavština JRT-a s obzirom da je sedište organizacije bilo u Beogradu, glavnom gradu Jugoslavije. Domaćin našeg boravka i snimanja u Depou br. 13 Arhiva Jugoslavije bio je Milan Medaković, načelnik Odeljenja za zaštitu i korišćenje arhivske građe, poznat našim gledaocima iz ranijih "Trezora". Gost je bio poslednji generalni sekretar JRT-a prof. Aleksandar Luj Todorović, takođe poznat našim gledaocima kao pionir Televizije Beograd gde je radio inženjerske poslove od 1967. do 1988. godine, zatim u JRT proveo do 1992, zatim u EBU, gde je i danas počasni predsednik Tehničke skupštine EBU. Razgovor među policama Depoa trajao je više od jednog sata, a otvorene su samo tri kutije od nebrojeno mnogo koliko ih je na policama do plafona Arhiva. Svaki pogled na zapisnike, izveštaje, odluke, podsticao je na pitanja, odgovore, objašnjenja... Spomenuti su svi generalni sekretari JRT-a: Ivko Pustišek, Zlatko Sinobad, Milan Vukos, Faik Dizdarević, Luj Todorović... najvažnija pravila i najvažniji zajednički poduhvati JRT-a, pomoć koju je JRT pružala drugim zemljama kao što su Alžir, Šri Lanka i dr, zatim odnosi sa EBU (Evropskoj uniji za radio-difuziju)... no ipak najviše se govorilo o poslednjim godinama o poslovima oko gašenja organizacije JRT, dugačkim i strpljivim pregovorima svih generalnih direktora radija i televizije nekadašnjih republičkih centara, o raspodeli sredstava, finansijama, pravnim aktima... A kada se to završilo posle višednevnih sastanaka u Pečuju, Budimpešti i poslednjeg u Ženevi - niko nije bio oštećen, svi su se zadovoljni razišli. Poslednji JRT poduhvat bio je Olimpijske igre u Barseloni, leta 1992, koji je mnogo ranije bio ugovoren, o zajedničkim prenosim, tehnici, izveštavanju - te se zarad gledaoca nije mogao menjati. Luj Todorović je bio postavljen za Šefa novinarskog pula i taj poslednji zajednički posao prošao je na najvišem profesionalnom nivou.

- Učesnici: inženjer prof. dr Aleksandar Luj Todorović, sagovornik Bojana Andrić
- Urednik istraživač Milena Jekić-Šotra, snimatelj Aleksandar Stipić, asistent Goran Plavšić, snimatelj zvuka Milan Đorđević, rasvetljivač Goran Kalanj, saradnik-snimatelj Ivana Bosanac, organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Dragan Vladisavljević, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić.
- Snimano 08.12.2018, premijerno emitovano u "Trezoru" 21.05.2019, reprizirano 26.06.2020; Redakcija za istoriografiju

Petak, 21.05.2021. na RTS SVET u 0.05 sat posle ponoći

Drugi deo razgovora veterana Televizije Beograd, Igora Holodkova i Kamenka Katića

Igor Holodkov rođen u Beogradu 1924. u porodici ruskih umetnika koji su se u vreme Oktobarske revolucije našli na putovanju po Evropi - otac operski pevač koji je nastupao i sa čuvenim Šaljapinom, a majka pored rada na Institutu stranih jezika, bila i vrsna pijanistkinja u Rusiji - zahvaljujući poznanstvu sa porodicom Stevana Hristića dolaze u Beograd i tu ostaju. U Beogradu Holodkov pohađa francusko-srpsku osnovnu školu i gimnaziju, a u toku rata nalazi se u Bačkoj, gde se aktivno uključuje u rad Partije - postaje skojevac i omladinski funkcioner. Posle rata se vraća u Beograd, završava gimnaziju i počinje studije medicine. Novinarstvom se bavi od 1946, a znanje francuskog, ruskog i nemačkog je dragoceno, te prevodi, sam sređuje stenograme, piše Biltene i zbog potreba tog vremena po direktivi upisuje se na Novinarsko- diplomatsku visoku školu. U TVB dolazi u vreme kada se obeležavao stoti Dnevnik, a bio je jedan od organizatora svečanosti povodom emitovanja 5000. broja. Više od dve decenije plodne karijere obeležile su Informativni program TVB - prvi serijal TV iz industrije za industriju koji je imao i obrazovni karakter za novonastalu klasu samoupravljača, dve godine je urednik Unutrašnjo-privredne rubrike, a više od dvadeset godina je kao novinar, urednik, redaktor i voditelj proveo u TV Dnevniku. Specijalnost su mu bile rubrike iz privrednog života, pratio je zasedanja Savezne i Republičke skupštine, kao reporter izveštavao je sa svih važnijih političkih događaja. Pripramajući izveštaje za strane TV stanice učestvovao u radu Pula na Konferenciji nesvrstanih u Beogardu 1961, pratio predsednika Tita na mnogim putovanjima po zemlji, intervjuisao najznačajnije ličnosti iz sveta politike. Sa Mikicom Vukovićem vodio razgovor sa kosmonautom Germanom Titovom kada je posetio Televiziju Beograd, sa Jovom Šćekićem prenosio usvajanje Ustava 1963. i pratio problematiku ustavnih amandmana, privredne reforme... Prvi je sa ekipom TVB izveštavao iz zemljotresom pogođenog Skoplja 1963, silazio u rudnike širom bivše Jugoslavije, išao u karantin u toku epidemije velikih boginja.... Za svoj dugogodišnji rad dobio je više nagrada i priznanja, od kojih se izdvajaju Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem, za izveštavanje iz Skoplja, Orden za rad i dve nagrade za životno delo Udruženja novinara Pet godina bio je rukovodilac Programskih službi Televizije Beograd odakle je 1985. godine otišao u penziju. Bio je zatim saradnik Redakcije za istoriografiju i učesnik mnogih veteranskih skupova. Preminuo je u Beogradu 29. novembra 2012.

Šta u stvari znam o televiziji, Razgovor veterana - nastavak razgovora Kamenka Katića sa Igorom Holodkovim. Za razliku od prvog dela gde se govori o konkretnoj praksi novinara, urednika i televizijskog radnika, u drugom delu se govori više o teorijskom radu Holodkova, pre svega o njegovom istraživačkom radu, koje je krunisano štampanjem iscrpne analize novinarskog rada Milana Kovačevića, njegovih Karavana i putopisa kao TV žanra u celini. Igor Holodkov i danas je aktivan i već više godina priprema zajedno sa novinarima Vitom Vujoševićem i Milojkom Đokovićem trotomnu enciklopediju novinarstva i do sada su obradili 3.500 novinara.

- Učesnici: novinari Igor Holodkov, Kamenko Katić
- Urednik istraživač Vera Mileusnić, snimatelj Slobodan Ratković, as.snimatelja Milorad Ševo, snimatelj zvuka Bojan Kovačević, mikroman Vladimir Milivojević, rasvetljivač Milan Mihajilović, organizator Gordana Grdanović, montažeri Zorica Blagojev, Slobodan Sofronijević; grafička obrada Dragan Vladisavljević, Darko Petrović; autori Kamenko Katić, Bojana Andrić
- Snimano 28.11.2006. u Belegišu, premijenro emitovano 08.05.2007, Redakcija za istoriografiju

Razgovor sa epidemiolozima - prilog iz Dnevnika 1, povodom epidemije velikih boginja. Igor Holodkov razgovara sa lekarima o epidemiji u Beogradu i Srbiji, o kliconošama, načinu prenošenja, o vakcinaciji i o zabludama u vezi te epidemije.

- Učesnici: pukovnik docent dr. David Mel, Eksperimentalne laboratorije VMA JNA; primarijus dr. Ljubinko Stojković, direktor Instituta za imunobiologiju i virusologiju u Beogradu; primarijus dr. Zdravković, šef Epidemiološkog odeljenja Zavoda za zdravstvenu zaštitu Srbije
- Premijerno emitovano 05.04.1972; Redakcija informativnog programa

Kako se pravio Dnevnik - reportaža o tome kako se pravi Dnevnik bogata je arhivskim materijalom jubilarnih emisija prvog, hiljaditog, dvehiljaditog i pethiljaditog Dnevnika. Ličnosti po redu pojavljivanja: Vladislav Mitrović, Igor Leandrov, Draguoljub Guca Trailović, Stanko Šajtinac, Ljiljana Marković, Dragan Samac, Dušan Vojvodić, Miodrag Zdravković, Milica Dragić, Dušan Đurić, Čedo Filipović, Simo Gajin, Milica Petrović, Dmitar Četnik, Igor Holodkov, Mile Nikolajević, Arsa Stefanović, Ljubomir Radičević, Ranko Lozo, Milena Petrović, Jelisaveta Pavlović, Borko Tomov, Jelisaveta Rabrenović, Branislav Surutka, Nada Ristić, Olivera Gajić, Mirko Đekić, Mihajlo Ivanjikov, Danka Nikolić, Ahmed Nurbegović, Veljko Hari Petrović, Dragan Nikitović, Aleksandar Ciga Vitorović, Zdravko Vuković, Kamenko Katić, Ana Šomlo, Dragoš Stojanović, Boško Petrović, Vuksan Lukovac, Vera Šegan, Dušanka Kalanj, Milutin Stanišić, Jarmila Ćelović, Miloje Orlović, Mile Stefanović, Svetolik Mitić, Dušan Čukić, Mihajlo Erić, Nenad Ristić, Branislav Vukašinović, Nebojša Popović, Gradimir Stojanović, Vladanko Stojaković, dr Marija Stevanović, Dušan Mitević, Slobodan Bukvić, Rade Martinović, Stevan Kojić, Draga Mitrović, Zagorka Nikolić, Goran Milić, Mita Avramović, Momčilo Popović

- Urednik Momčilo Popović; producent Ljubica Grmuša; organizator Miroljub Dimitrijević; muzički urednik Vladimir Radulović; tehničar magnetoskopa Dušan Založnik; montažeri Nadežda Cvijić, Mirjana Radošević; reditelj Ana Pavlović

Proizvedeno 1990, Redakcija informativnog programa, urednik Predrag Vitas; reprizirano 30.04.2013. u "Trezoru"