Čitaj mi!

Nauka u pokretu: Škole za 21. vek

Prema predviđanjima Svetskog ekonomskog foruma, već sledeće 2022. godine, zaposleni će učiti čak 42% novih veština da bi obavljali dosadašnje poslove. Za to je neophodno aktivno učenje, analitičko razmišljanje i neprestano povećanje kompetencija povezanih sa tehnologijom.

Šta će biti za deset i više godina kada sadašnji osnovci iskorače iz obrazovnog sistema na tržište rada teško je reći, ali će im veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema, kao i kreativna upotreba osvojene digitalne pismenosti, bez sumnje biti od velike koristi. I upravo to je u osnovi programa "Škole za 21. Vek" koji u Srbiji realizuje organizacija British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj regionalni projekat, koji se u Srbiji realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pilotiran je tokom 2017. I 2018. godine, a onda je počeo sukcesivno da se uvodi u sve škole. Cilj programa je sticanje veština za poslove budućnosti i to na zabavan način - kroz takozvano fizičko programiranje, programiranje Mikrobita - malog džepnog računara koji ima procesor, senzore i ekran od 25 led diode. Na taj način učenici odmah mogu da vide kako ono što su programirali funkcioniše u realnosti.

Mikrobit je razvijen 2016. u Ujedinjenom Kraljevstvu sa ciljem da deci olakša učenje programiranja i razbije strah od tehnologije. Danas se Mikrobit koristi u školama širom sveta.

Kako se Mikrobit koristi u Srbiji? Kakvu obuku i koju vrstu podrške su dobili nastavnici a šta su naučili đaci? Na koji način se kompleksan program "Škole za 21. vek" uklapa u aktuelnu reformu obrazovnog sistema u Srbiji? - samo su neka od pitanja na koja je TV ekipa Naučnog programa dobila odgovore u Beogradu, Svilajncu i Nišu.

U emisiji učestvuju: Šon Meklaud - ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, Piter Braun - direktor British Council-a za Zapadni Balkan, Katarina Aleksić - rukovodilac Centra za obrazovnu tehnologiju pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Katarina Anđelković - programski koordinator Fondacije Petlja, nastavnici i učenici iz osnovnih škola u Svilajncu i Nišu.

Emisija je realizovana u sklopu obrazovnog programa "Škole za 21. vek" koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a sprovodi British Council.

Urednik: Jelena Micić

Montažer: Zorica Blagojev