Čitaj mi!

Srbija na vezi: Miloš Šobajić, 2. deo - IN MEMORIAM

Da li kralj Artur, na filmskom platnu, može da bude Japanac? Zašto je ovo pitanje važno, priča nam Miloš... Šobajića je ruska Duma 2018. nagradila Ordenom počasnog gosta, a godinu kasnije dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

U drugom delu emisije, Miloš nam je pričao...

Kakvu generaciju mladih zahteva novi svetski poredak? Šta znači vladati bombardovanjem? Koliko je umetnost važna za razvoj čovečanstva i da li se njome može manipulisati? Kako se u novim filmovima predstavljaju srednjovekovni mitovi evropskih naroda, poput priče o kralju Arturu? Zašto je važno sačuvati prošlost?

Kakva je procedura za venčanje u Amazoniji? Šta mu se posebno dopada u tamošnjoj kulturi, njihovim običajima? Šta je spreman da uradi zbog supruge Maje...

Da li umetnik može da bude zadovoljan svojim delom? Zašto je napisao knjigu "Slikaj i ćuti"? Da li sebe propoznaje u nekom od svojih studenata?

Svoja dela Šobajić je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegove slike nalaze se u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Urednik emisije Tamara Drezgić