Čitaj mi!

Pravo na sutra: Novinarska (ne)sloboda

Objektivno i blagovremeno izveštavanje je dužnost svakog novinara. Taj zadatak sa sobom nosi težinu, ali s tim saznanjem novinari rade svoj posao. Biti novinar na Kosovu i Metohiji nije lako.

Uz različite teškoće, prisutan je često i rizik na tom nebezbednom terenu. Novinari, neretko, trpe pritisak, nekada i pretnje.

Teško dolaze do informacija, a postoji i otpor pojedinih lokalnih predstavnika koji ne žele da sarađuju. U kosovskim institucijama srpski jezik se ignoriše pa se oko prevoda saopštenja sa albanskog jezika novinari sami snalaze.

Kakav je odnos prema srpskim medijima pokazalo se nedavno na Jarinju, kada je ekipa Radio-televizije Srbije tek četvrti dan dobila objašnjenje iz Prištine o zabrani ulaska na područje Kosova i Metohije.

O uslovima u kojima žive i rade u emisiji govore novinari Politike, Večernjih novosti, Glasa Amerike, portala Riznica i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović. Razgovarali smo i sa albanskim kolegom iz portala Infokus iz Prištine. O izazovima novinarske profesije govori i književnik i novinar Živojin Rakočević.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović
Snimatelj: Goran Koprivica
Montaža: Goran Tomić