Čitaj mi!

U svetu

Izrael je prva zemlja u svetu, koja izlazi iz pandemije "kovida-19" zahvaljujući brzoj i efikasnoj kampanji vakcinacije.

Dva meseca od početka programa imunizacije Fajzer-Biontekom vakcinisano je jednom dozom više od 60 odsto od 9,3 miliona stanovnika. Obe doze primilo je pedeset odsto stanovništva. Time je nakon višesedmičnih strogih mera omogućeno otvaranje restorana, škola i aerodroma. Program "zelenih propusnica" pokrenut je prošlog meseca. Te "propusnice" imaju građani koji su potpuno vakcinisani ili su se oporavili od "kovida-19". Njima je dozvoljen ulazak u restorane koji mogu da prime do 100 ljudi i gde su stolovi udaljeni po dva metra, i u barove gde važe slične mere ograničenja.

Kako je Izrael uspeo da obezbedi veliku količinu cepiva i vakciniše stanovništvo neuporedivo brže od drugih zemalja? Da li će uskoro biti ukinuta uredba o obaveznom nošenju maske i na otvorenom? Kako će Izraelci proslaviti predstojeći verski praznik Pashu? Na ta, i pitanja u vezi sa virusom korona, za emisiju U svetu govori Nj. E. Jahel Vilan ambasador Izraela u Srbiji.

Emisiju uređuje i vodi Nebojša Kotlajić.