Čitaj mi!

U svetu

Turska je, kao i mnoge zemlje osetila posledice pandemije – ali se dobro bori. Ekonomija je u 2020. godini zabeležila rast od 1,8 odsto. Vacinisano je više od 10 odsto stanovnika, a smrtnost je, u poređenju sa drugim zemljama izuzetno niska. Za putovanje srpskih državljana u Tursku, potreban je samo negativan pi-si-ar test, rekao je za RTS, odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

U Srbiji posluje više od 1.000 turskih kompanija, a zbog dobrih tržišnih uslova i finansijske stabilnosti naše zemlje, taj broj se povećava. Ambasador Bilgič, za spoljnopololitički magazin U svetu kaže da je siguran da će se investicije razvijati i nastavljati i u budućnosti.

Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, poručili su prilikom nedavnog susreta da su odnosi dve države najbolji u novijoj istoriji. Jedina tačka neslaganja je stav prema statusu Kosova i Metohije. Turska, kako je rekao ambasador Bilgič, "podržava dijalog između Srbije i Kosova".

"Kakav god bude dogovor između Srbije i Kosova mi ćemo to podržati. Međutim, jako je teško uskladiti svaki deo spoljne politike, naravno postoje neki problemi, ali to ne bi trebalo da bude izgovor da ne razvijamo naše odnose. Mi se izuzetno trudimo u svim drugim oblastima da razvijamo naše odnose sa Srbijom."

Ambasador Bilgič pred odlazak iz Beograda kaže je srećan što je bio ambasador u Srbiji i da je Beograd vrlo lep grad. Kulture su slične a hrana manje-više ista. Voli da igra košarku. Navija za Crvenu zvezdu, gleda mečeve Novaka Đokovića.

Za emisiju U svetu rekao je i da je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu imenovao je dosadašnjeg portparola Minisarstva spoljnih poslova Turske, Hamija Aksoja za novog ambasadora u Srbiji.

Urednik i voditelj Nebojša Kotlajić.