Čitaj mi!

Koncert sabranih dela za klavir kompozitora Ivana Jevtića

U kompletnom stvaralačkom opusu kompozitora Ivana Jevtića u kom se kompozicije za duvačke instrumente i simfonijski orkestar dominantno pozicioniraju, sabrana dela za klavir otkrivaju poseban senzibilitet ovog kompozitora prema klavirskom zvuku.

U Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, dela za klavir izvodili su pijanisti Vladimir Milošević, Vladimir Gligorić i Dragana Teparić. Po interpretaciji jedinstveni, ali u komplementarnom odnosu usklađeni u nadahnutom predstavljanju muzike, koja poput dnevnika otkriva etape stvaralčkog sazrevanja kompozitora i evocira njegova sećanja na životne periode tokom kojih je komponovao muziku za klavir.

Bogatu karijeru kompozitora Ivana Jevtića pratimo od studija kompozicije na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića, usavršavanja na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku i Visokoj školi za muziku u Beču kod Alfreda Uhla. Njegova dela izvodili su eminentni muzički umetnici u gotovo svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Godine 2003. izabran je za Dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU.

Drugi deo koncerta sabranih dela za klavir kompozitora Ivana Jevtića, objedinio je dela: Pet dečjih portreta za klavir, Šest prelida, Serbikon tokatu, Svitu igara i Atmosfere.

Muzički urednik: Tijana Lukić
Reditelj: Katarina Rogić