Čitaj mi!

Superheroji medijske pismenosti: Televizija

Jovan polaže vitešku zakletvu da će kada odraste redovno plaćati pretplatu za Javni medijski servis Srbije. Shvata ulogu javnih medijskih servisa i počinje da razume razliku u odnosu na komercijalne televizije.

Jovan saznaje istoriju nastanka televizije kao medija ali i kako se rade složeni projekti u Obrazovno-naučnom programu.

Vitez Jovan ima zadatak da digitalnim mačem spase princezu Jovanu od opčinjenosti recitovanja turbo-folk tekstova koje po ceo dan sluša na televizijskim kanalima. Da li će u tome uspeti?

TV serija "Superheroji medijske pismenosti" se sastoji iz igranih, animiranih i dokumentarnih segmenata. Namenjena je deci i mladima, ali i opštoj populaciji. Dakle, i digitalnim urođenicima kao i digitalnim doseljenicima. Serija prati obrazovne sadržaje definisane u Priručniku za vaspitače i nastavnike o medijskoj pismenosti i zamišljena je kao inspiracija i povod za kritičko promišljanje i razgovor ne samo u kući u krugu porodice, već i na časovima u školi. TV seriju za Obrazovno-naučni program RTS-a, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, realizovala je Beomedija d.o.o. pod pokroviteljstvom Evropske unije u okviru projekta "Podrška medijskim reformama u Republici Srbiji".

Mileva - Borka Tomović
Jovana - Dorotea Đanetaki
Jovan - Luka Pešić

Urednik serije: Jelena Micić
Scenarista i reditelj: Ilija Gajica
Direktor fotografije: Aleksandar Mijailović
Montažer: Obrad Popović
Muzika: Vladimir Tošić