Čitaj mi!

Dramski ponedeljak: Proleće na poslednjem jezeru

60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Ove godine navršava se šezdeset godina od kada je Ivo Andrić postao dobitnik Nobelove nagrade za književnost. "Dramski ponedeljak" u martu predstaviće televizijske drame i filmove inspirisane životom i delima ovog velikog srpskog i svetskog književnika.

Prvi naslov koji, u okviru ciklusa "Šezdeset godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću", emitujemo 1. marta na programu RTS 2 je televizijski film "Proleće na poslednjem jezeru" iz 2020. godine, u režiji Filipa Čolovića, a po scenariju Vuleta Žurića.
Smešten u godine na početku Drugog svetskog rata, film istražuje neizvesnu sudbinu jugoslevenskih diplomata i diplomatskog osoblja koje je, zajedno sa svojim porodicama, deportovano iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, u hotel na obali Bodenskog jezera.
Među njima, u ovom hotelu našao se i naš veliki pisac - Ivo Andić, u to vreme veleposlanik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu. Ovaj TV film daje zanimljiv ugao za prikazivanje manje poznatog perioda iz života našeg nobelovca, dotičući istovremeno i priču o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića.

Kombinujući istorijske činjenice i fikciju, ovaj kamerni TV film pruža uznemirujuću sliku o nacizmu i ratnim užasima.

Uloge tumače: Tihomir Stanić, Marija Vicković, Dragan Petrović, Olga Odanović, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija, Boris Komnenić, Nataša Tapušković, Aleksandar Ristoski, Nebojša Milovanović, Branislav Trifunović, Katarina Marković, Radomir Nikolić, Jovan Jovanović, Saša Đurašević, Dragan Vučelić.

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Reditelj: Filip Čolović
Scenarista: Vule Žurić
Direktor fotografije: Gojko Despotović
Scenografkinja: Miroslava Andrejević
Kostimografkinja: Natalija Kašubović Lukić
Kompozitor: Srđan Marković
Montažer: Bojan Filipović
Izvršni producent: Marija Bereta