Čitaj mi!

Povećanje bezbednosti u saobraćaju

Prioritet Vlade Srbije je da se u 2021. godini nastavi realizacija velikih infrastrukturnih projekata i da se do kraja godine završe radovi na izgradnji auto-puta „Miloš Veliki" na deonici od Preljine do Požege i prva deonica pruge za velike brzine Brograd -Buduimpešta, od Beograda do Novog Sada.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović odlučio je da obilaskom radova koji se trenutno izvode na deonici od Beograda do Novog Sada započne aktivnosti u 2021. godini. Nakon obilaska gradilišta u Zemun Polju i Beškoj rekao je da su rešeni problemi sa stranim izvođačima i najavio da će prva deonica od Beograda do Novog Sada, kao prioritetni projekat, biti završena do kraja godine.

Nastavljaju se radovi i na izgradnji saobraćajnog prstena oko glavnog grada. Deonica obilaznice oko Beograda od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača na Ibarskoj magistrali biće završena pre zadatog roka i u saobraćaju će biti za nekoliko meseci, obećali su ministru Tomislavu Momiroviću predstavnici izvođača radova kompanija „Pauer Čajna" i azerbejdžanskog „Azvirta". Tokom redovne kontrole gradilišta ministar Momirović je obilazeći deonicu Sektora 6 od tunela Straževica do Bubanj Potoka izjavio da je na zadovoljavajuć način rešen problem raseljavanja nelegalnog naselja Vijadukt koje se nalazi na trasi obilaznice kod raskrsnice za Resnik tako da su radovi na izgradnji nastavljeni.

Iz JP „Putevi Srbije" apeluju na sve vozače koji automobilom nameravaju da krenu na put da to ne čine bez bez odgovarajuće zimske opreme. Savetuju da se u vožnji smanji gas i brzina vozila prilagodi uslovima na putu i saobraćaja. Ekipe zimske službe su u pripravnosti na celoj teritoriji Republike Srbije i spremne su da iz 167 putnih baza i punktova odmah intervenišu kako bi se očistili putevi i omogućilo bezbedno odvijanje saobraćaja.
U spremnost putarskih preduzeća uverio se resorni ministar Tomislav Momirović koji je obišao punkt zimske službe na naplatnoj stanici „Beograd" u Vrčinu. Čestitao je putarima na uloženom trudu i zahvalio što su radeći bez prestanka obezbedili da, uprkos snegu koji je neprestano padao, svi putni pravci u Srbiji budu prohodni.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja savetuju sve učesnike u saobraćaju da je posedovanje zimske opreme obaveza i preduslov za bezbednu vožnju u zimskim uslovima. Pre nego što krenete na put, savet stručnjaka iz Agencije za bezbednost saobraćaja je da proverite tehničku ispravnost vozila kao i da li posedujete odgovarajuću zimsku opremu.
Duško Pešić, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, govori o smanjenju broja stradalih i povređenih u saobraćajnim nezgodama u Srbiji tokom 2020. godine, a daje konkretne savete vozačima za bezbedno učešće u saobraćaju.

Urednik emisije je Goran Maslar.

 

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]