Čitaj mi!

Dramski ponedeljak: Pokondirena tikva

Sećanje na Tihomira Arsića

U okviru "Dramskog ponedeljka" u januaru prikazujemo ciklus "Sećanje na Tihomira Arsića", posvećen uspomeni na još jednog izuzetnog srpskog glumca i likove koje je ostvario u televizijskim dramama i filmovima.

Kao prvi naslov u ciklusu Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, u ponedeljak 04. januara na programu RTS 2, emituje televizijski film iz vlastite produkcije "Pokondirena tikva", snimljen 1997. godine.

Ovo klasično delo srpske komediografije jedna je od najčešće prikazivanih Sterijinih komedija. U njoj je Sterija ismejao nadriučenost, pomodarstvo i idolopoklonstvo prema lažnim vrednostima.

Udovica opančara, Fema, predstavnik je ove grupe građana koji nastoje da podražavanjem i imitiranjem stranih uzora steknu ugled i viši društveni status. Pesnik Ružičić, međutim, teži da podražavanjem klasicističkih stihotvoraca i sam postane uzoran pesnik. Njegovi maniri i rečitost potpuno su opčinili Femu.

uloge tumače: Vesna Čipčić, Tihomir Arsić, Ružica Sokić, Stevan Gardinovački, Nebojša Glogovac, Nataša Tapušković, Ksenija Zelenović, Dragiša Milojković...

urednik ciklusa: Marko Novaković
scenario i režija: Petar Zec
direktor fotografije: Veselko Krčmar
scenograf: Jasna Dragović
kostimograf: Mira Čohadžić
montažer: Radomir Todorović