Čitaj mi!

Selo moje

Selo hvali, a u gradu živi!

Naslušasmo se i nagledasmo se svega, onih i ovih migracija, migracija koje su vodile ljude za boljim i lakšim životom, ljude iz sela u grad pod parolom fabrike radnicima! Pa potom u vremenu sankcija kada se išlo u selo da bi se napunili cegeri i gepeci.

Danas u gradu nema posla za sve, a u selu nema ko da radi. Ipak, nezaposlenost i besparica su neke naterali da počnu da razmišljaju o sopstvenom gazdnistvu, farmi, poljoprivredi, unosnom poslu i životu u skladu sa prirodom.

Napuštanje sela i pražnjenje Srbije po obodu je imalo posledica i na naš identitet, zato je vraćanje selu vraćanje iskonu, a upravo ti motivi, motivi iskona, sela, zemlje, hleba i neba su inspiracija za slikarku Oliveru Lolu Adžić.

Država je odavno rešila da kroz registrovana gazdinstva pomaže selu, ali to nije dovoljno, zato se najavljuju novi podsticaji u duhu revitalizacije vinskog sektora, a šta to znači za srpske proizvođače vina i jesu li zadruge realna šansa za opstanak sela objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

Naša šansa je uz voće, povrće, rakiju, vino i meso, riba. Da li treba podstaći ulaganje u ribnjake i može li riba biti novi brend Srbije razmatra profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Zoran Marković.

Urednik emisije: Miloš Tanasković
Novinar istraživač: Milica Brković
Realizacija: Zorica Mijailović
Montažer: Vladimir Krstić

Profil i profit Profil i profit

Autor:
RTS

PROFIL I PROFIT o važnim ekonomskim temama govori na jednostavan način: o novcu, svojini, berzama, potencijalima i o svemu onome što čini život. [ detaljnije ]