Čitaj mi!

Srbija na vezi - portreti: Maja Herman Sekulić

Nedavno je u Indiji promovisana "Antologija o kritičkoj misli 21. veka" koju je priredio pisac i filozof, dr Džernail Sing Anand. Maja je jedini predstavnik Srbije među istaknutim intelektualcima savremenog doba čije se ime našlo u ovoj antologiji.

Prva je srpkinja koja je doktorirala na jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu, Prinstonu u Nju Džerziju. Živela je i stvarala na tri kontinenta, Evropi, Americi i Aziji. Danas živi u dva, kako kaže, kosmopolitska grada, Njujorku i Beogradu.

Maja Herman Sekulić je tokom 2019. dobila deset internacionalnih nagrada među kojima su "Globalna ikona poezije", na Svetskoj pesničkoj konferenciji u Indiji i "Premio mondiale" koja joj je uručena u rimskom senatu. 

Maja i Josif Brodski, dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Maja i Josif Brodski, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Predavala je na univerzitetima Prinston i Ratgers, bila je gost predavač na Harvardu, Kolumbiji i Ajovi. Tri njene knjige postale su udžbenici za studente anglo-američke književnosti na nekoliko univerziteta.

Objavila je zbirke pesama, romane, kritike, eseje, kapitalne prevode i kritička izdanja knjiga svetskih pisaca, teoretičara, nobelovaca meću kojima su Josif Brodski, Sol Belou, Bob Dilan... Imala je privilegiju da upozna intelektualnu elitu Njujorka, Amerike, ali i Indije i mnogih evropskih i azijskih zemalja...

Pričala nam je o snažnim utiscima koje je na nju ostavio osmogodišnji boravak u Tajlandu kada je obišla ovu i okolne zemlje... i sve to pretočila u "Prozor u žadu"...  O velikom američkom piscu Arturu Mileru, suprugu Merilin Monro... 

Artur Miler i Maja Herman Sekulić
Artur Miler i Maja Herman Sekulić

Pre nekoliko godina u Beogradu je održana naučna konferencija pod nazivom „Književni, prevodilački i naučni doprinosi Maje Herman Sekulić", a o značaju opusa naše sagovornice govori i podatak da je do sada izdato pet knjiga njenih izabranih dela.

Maja Herman Sekulić
Maja Herman Sekulić

Poznato je da umetnike inspirišu ekstremne životne situacije. Tako je nastala Majina pesma "Ljubav u doba Korone" koja je prevedena na 25 jezika... 

Maja i Tamara na snimanju emisije u Domu Jevrema Grujića u Beogradu
Maja i Tamara na snimanju emisije u Domu Jevrema Grujića u Beogradu

Urednik emisije Tamara Drezgić