Čitaj mi!

Virtuozi V4+ Sviramo zajedničkim jezikom

Talenti klasične muzike Srbije i Radio televizija Srbije deo su velikog talent šou programa - Virtuozi V4+ Sviramo zajedničkim jezikom, koji već šest godina postoji u Mađarskoj. Ove godine televizijsko takmičenje je prošireno je na internacionalni nivo tako što učestvuju zemlje Višegradske grupe - Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Srbija koja ima status specijalnog gosta.

Posle javnog poziva na koji se prijavilo preko šezdeset mladih talenata Srbije, u studiju 8 Radio televizije Srbije u Košutnjaku organizovana je audicija za tridest najuspešnijih. Za odlazak na takmičenje u Budimpeštu na kraju su izabrani: Kristina Vasić osmogodišnja saksofonistkinja, Lana Zorjan jedanaestogodišnja violinistkinja, Petra Spasojević petnaestogodišnja pijanistkinja i Vuk Vukajlović petnaestogodišnji gitarista.

U petak 4. decembra u 22.05 na RTS 2, sa reprizom 6. decembra na RTS 2 i na kanalu RTS Klasika u 20.00, emituje se druga epizoda, odnosno drugo polufinale ovog talent šou programa koje je održano u televizijskom studiju u Budimpešti.

U drugoj epizodi, pored takmičara iz Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske, nastupaju predstavnici Srbije - Kristina Vasić i Lana Zorjan, a članovi žirija su: Nemanja Radulović - proslavljeni srpski violinista, Erika Mikloša - operska pevačica iz Mađarske, Gabrijela Bohačova - osnivač Agencije za talente "Art Mjuz" iz Češke, Peter Valentinovič - slovački pijanista i dirigent, Alicja Vengoževska - poljska operska pevačica i direktor Varšavske kamerne opere. Super žiri u ovoj epizodi je čuveni violinista Maksim Vengerov.

Voditelji su: Ida Novakovska - poznata poljska tv voditeljka i Tomas Gotšalk - svetski poznata zvezda nemačke televizije.